Stedljive Kuce

It is currently Thu May 17, 2012 11:17 am

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Welcome
Welcome to stedljivekuce

You are currently viewing our boards as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content, and access many other special features. In addition, registered members also see less advertisements. Registration is fast, simple, and absolutely free, so please, join our community today!

Post new topic Reply to topic  [ 11 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Anketa "Kontakt fasada"
PostPosted: Fri Mar 12, 2010 1:57 pm 

Iz kog razloga ste odlu?ili da, pri izboru izolativnog materjala kortistite stiropor ili kamenu vunu debljine 5 cm ,umesto debljina 8-10-12..cm?
S kojim problemima se susre?ete tokom koriš?enja objekta na kom je ugradjena izolacija i zašto?

1.Ve?ina ugradjuje 5cm,zašto ne bih i ja!?
2.Ekonomski faktor ?
3.Preporuka izvodja?a radova !
4.Mogu samostalno da uradim izolaciju!
5.Nedovoljna obaveštenost o prednostima ugradnje deblje izolacije.
6.Problem kod nabavke izolativnog materjala.
7.Nisam konsultovao arhitekte pri izboru izolacije.
8.Sve i svašta....

Profile  

Post subject: Re: Anketa "Kontakt fasada"
PostPosted: Mon Apr 05, 2010 1:47 am 

Recimo da zelimo postici odredjeni U-koeficijent (primera radi 0,25 ili nize-bolje :) ) spoljnog zida-konkretno YTONG bloka odredjene debljine( 25, 30 ili 37,5cm-sta bi vec bilo bolje),gde sam blok nije dovoljan,potreban je dodatni sloj termoizolacije,moze li se upotrebiti stiropor? satro ne ide-paropropusnost mu je slaba u odnosu na YTONG ,ali ako se uradi ispravna ventilacija ,nepravi li to skroz drugaciju situaciju ili pak gresim?Ili mozda stiropor sa grafitom,postoji neka razlika u paropropusnosti,tako bar pise na AUSTROTHERM-ovom sajtu... Sta drugi misle :?:

Profile  

PostPosted: Mon Apr 05, 2010 11:35 pm 

U Austriji se ve? dvadesetak godina primenjuje kombinacija Ytong + stiropor (debljina stiropora i do 20cm na Ytong) i za sada se pokazalo da funkcioniše besprekorno.
Xella ima posebne izolacione plo?e, Multipor, koje su baš namenjene toj primeni poboljšanja termi?kih osobina monolitnog Ytong zida ali nisu u ponudi kod nas.

Isprobana je i varijanta sa kamenom vunom preko Ytonga, i takodje nisu prime?eni problemi.

Kod pravilno dimenzionisanih i složenih slojeva moderne zgrade paropropusnost kroz zidove u?estvuje sa reda 2-3% u ukupnoj razmeni vlažnosti sa spoljnom sredinom.
Kondenzovanje pare na površini zida se ne dešava kod ku?a sa dobrom termi?kom izolacijom, pa time i rizici koje donosi umanjena paropropusnost u smislu mogu?ih potoka po unutrašnjim zidovima više nisu aktuelni.

Kombinacija Ytong + 10cm stiropor ili vuna se danas dosta ?esto preporu?uje kao optimum osobina takvog kombinovanog zida.

Profile  

PostPosted: Tue Apr 06, 2010 1:04 am 

Pozdrav @energija,
citao sam i ja da to kao funkcionise u nekoliko clanaka ,ali kad stavim ytong i stiropor zajedno u kalkulator( www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/ ) ,on pokazuje kondenzaciju na sastavu zida i izolacije, na temperaturama ispod 0c pa me to malo buni?!

Profile  

PostPosted: Wed Apr 07, 2010 9:07 pm 

pozdrav,

Zaista ne mogu da sudim o prora?unima.Jedino što mogu da kažem je u domenu prakse a to je slede?e.U današnje vreme postoje standardi u koriš?enju gradjevinskog materjala,bilo kog koji minimalno zadovoljava stati?ki prora?un objekta.Zlatna sredina se uvek svodi na koriš?enje izolacije 12+..cm(stiropor,kamena vuna,...) zavisno od finsansijskih kapaciteta.

Profile  

PostPosted: Wed Apr 07, 2010 10:23 pm 

Izotop, da li si postavljao stiropor na YTONG kuce ,koje je tvoje misljenje i iskustva sa istim? Koji je redosled zastupljenosti termoizolacije na YTONG -u (na primer - 1.vuna=40% 2.pluta 25% i sl.)?
Poz ;)

Profile  

PostPosted: Wed Apr 07, 2010 11:07 pm 

tutu-rutu wrote:
Pozdrav @energija,
citao sam i ja da to kao funkcionise u nekoliko clanaka ,ali kad stavim ytong i stiropor zajedno u kalkulator( http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/ ) ,on pokazuje kondenzaciju na sastavu zida i izolacije, na temperaturama ispod 0c pa me to malo buni?!

Ja sam stavio, Leichtbeton Ytong od 300mm +100mm EPS stiropor i kako navode nema kondenzacije.

U je 0,34 kondenzat 0,0g, Sd=31m

to pri -10C sa 80% relativne vlage a unutra +20C sa 50% vlage (sto je prilicno mnogo unutra, obicno je zimi suvlje unutra)

FeuchteschutzUnter den angenommenen Bedingungen bildet sich kein Tauwasser.
# Material sd-Wert Tauwasser Trocknungsdauer Gewicht
m kg/m2 % Tage kg/m2
1 30 cm Leichtbeton 21.00 - 0.0 540.0
2 10 cm Hartschaum, EPS 10.00 - 0.0 2.0
40 cm Gesamtes Bauteil 31.00 0.000 0

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert ... Hartschaum, EPS&l1=0.04&m1=20/100&mtyp1=i&r1=20&mid1=15&bt=0&T_i=20&RH_i=50&T_e=-10&RH_e=80&outside=0

Ako postoji rizik od kondenza na sastavu Ytong- stiropor može se postaviti deblji stiropor ?ime se ta?ka kondenza pomera ka spolja pa ?e evenutalni kondenz nastati u samom stiroporu kao što je situacija sa klasi?nim zidom opeka giter blok+ stiropor.

Možeš li da daš više podataka u kojim uslovima i debljinama si dobio podatak o nastanku kondenza na sastavu materijala ?

Profile  

PostPosted: Wed Apr 07, 2010 11:51 pm 

To sto si uneo nije YTONG nego laki beton,YTONG unosis sam na zadnjoj stavci gde pise "suhe" -ispod "andere",toje poslednja prazna kolona i kucas YTONG.Pojave se nekoliko kategorija po tezini i lambdi-ovaj nas sam uzimao kao 500kg prosecne tezine i dobio ovo na razlicitim temperaturama .Inace kod mene u kuci nikada nije ispod 25 c u toku zime (a krece prosecno se 28- 30 c jer moja skvo( zenica :D ) vooooli toplo) pa tako i gledam kalkulacije :)

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert ... &outside=0

Profile  

PostPosted: Thu Apr 08, 2010 12:25 am 

ok, moja greska.
Pa ako su hladni sada zidovi nije ?udo što je poželjna tako visoka temperatura vazduha a onda u paketu stiže i bitno ve?i sadržaj vlage u vazduhu i ve?i kondenzat.

Uz odli?nu termi?ku izolaciju mislim da bi se pri 28C ili 25C vazduha unutra kuvali, da bi poželeli da aktivirate klimu za rashladjivanje.

Potpuno je druga?iji ose?aj kada su spoljni zidovi topli, tj zagrejani na bar 19C pa verovatno više ne bi bilo aktuelna tako visoka unutrašnja temperatura.

Još jednom se pokazalo da je svaka ku?a sistem za sebe i da treba uraditi prora?un prema individualnim potrebama uku?ana.

Profile  

PostPosted: Thu Apr 08, 2010 12:44 am 

Ne znam kako da izmerim temperaturu zida ,ali subjektivan osecaj je da zid ima sigurno i vise od toga- mozda gresim.Debljina zida je 58 cm-cigla obostrano malterisana,nema nigde betona ,dole pod izgleda ovako : 6 reda cigla,preko zuti pesak 40 cm, zatim colerica na staflama,preko stiropor tvrdi i stirodur pa na sve to 12mm laminat :D gore spusteni plafon gps 9,5mm sa medjuprostorom od 55cm, karatavan daska15mm ,20 cm greda i izmedju suva zemlja,pleva i sljaka :) prozori stari,ne dihtuju bas najbolje( a i kako bi kad imaju preko 50 godina :lol: )
Celu zimu smo u gacama i majci-ili bez nje :oops: (osim kada dodju gosti :D :D ),spavamo isto tako ,pokriveni kao i leti -sa frotirom ili tanjim cebetom,Grejemo trenutno samo 45m2, 24h,7 dana,vise od 6 meseci-uglavnom 7 do 8-i potrosimo od 2 do 2.5 tone uglja i 0,1m3 drva za potpalu iste jer vatru gasimo samo kada cistimo kreku 8-)
P.S. vlaznost u kuci je oko 50 %-gore dole a leti temperatura u kuci je 22-23c, plafon do 25 kada je duzi period vrucincina :evil:
Poz

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 11 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]