Stedljive Kuce

It is currently Thu May 17, 2012 11:23 am

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Welcome
Welcome to stedljivekuce

You are currently viewing our boards as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content, and access many other special features. In addition, registered members also see less advertisements. Registration is fast, simple, and absolutely free, so please, join our community today!

Post new topic Reply to topic  [ 29 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3
Author Message
 Post subject: Re: D.I.Y. by tutu-rutu
PostPosted: Sat Dec 11, 2010 2:38 am 

DA,da...plan je dugo bio YTONG kucica, tj zidanje njihovim blokom iz mnogo raloga,ono ,bas sam se predao izucavanju teorije i same prakse sa YTONG-om,i mogu reci da mi ide :) sada kako vreme prolazi,mislim da ce ipak biti cigla-stari format sa deebelom izolacijom,od poda do krova.Cigla je jeftina,da zidam sa njom znam,spor jesam ,ali je ravno kao strela 8-) Malterisanje mi i nije jaca strana,ali imam druga sa kojim mogu i to da odradim i kosta nas samo malo piva i hrane-duet oproban ove godine,ozidali smo kod njega nadogradju nekih 35m2 sa sve plocom i malterisanjem,ocena 5-(razlog -on limar,ja brica ,pa da ne bude da smo bolji od skolovanih zidara mada smo odradili mnogo bolje nego majstor koji je bio placen za zidanje prizemlja prosle godine :? )
Sto se tice ovog ohrabljenja,hvala to mi je danas i trebalo :roll: sto se tice para,sada ih nema, ali vec sledeceg leta bi trebalo da dodje sve na svoje mesto ,pa do tada mozganje i razrada plana buduce kucice :D
Hvala na lepim recima,poz ;)

Profile  

PostPosted: Tue Dec 21, 2010 4:59 pm 

a jesi li vec stavi na papir neki crtez ideju ili...?(ja sam svaki dan crtao novi raspore,..)

Profile  

PostPosted: Wed Dec 22, 2010 3:10 am 

Hmmm..pa puno toga je u opticaju i iskreno,bolje sto jos nisam poceo nista jer sam neodlucan sta izabrati...
hocu da napravim sto manju ,a opet funkionalnu kucicu ;) ne zelim praviti kucerine u kojima kroz 20 godina zive starci koji borave u 20 kvadrata :oops:
Odprilike nesto kao tvoje je vec bilo u uzem izboru,zato se i toliko interesujem za tvoj projekat,a ruku na srce ,i dalje se dvoumim izmedju YTONG-a i cigle ( svapska,stari format -29*14*7).....

U prvom slucaju mi odgovara sto samo zidanje je posao koji lakse moze da radi jedan covek bez potrebe za mesalicom(radio sam sa mesalicom i zidao bez pomoci drugog i moram reci da je duuugotrajan i nimalo lak posao :mrgreen: ).
YTONG-svidja mi se brzina gradnje,nepotrebnost peska,kreca ,cementa,mesalice,kolica i svega sto vuce klasicno zidanje ciglom....jedan mesac,kofa i vozi :D lopatice vec imam,znaci peglaj samo... o malterisanju da i ne pricamo,mukotrpno,dugo traje ,sporo se susi,bla bla...na YTONG-u samo mrezica i glet i ....vozii! lako za ugradnju vodo i elektro instalacije,sta ces vise :shock: Spolja bih takodje radio izolaciju, za koeficijent ispod U =0.20

U drugom slucaju- cigla
Svidja mi se kod cigle sto je materijal koji je VELIKI akumulator,kako svezine u letnjim mesecima tako i toplote u dugim zimskim danima i nocima...ciglu mogu naci veooma povoljno , jedino bi temelj bio nesto veca investicija u slucaju zidanja zida na ciglu i po( oko 45 cm ) ,sto bi uz izolaciju od 20cm stiropora predstavljalo prijatan kucerak za zivljenje 8-)
hmm,..umoran sam,puno je bilo posla danas,narednih dana bice i vise....interesuje me i vase misljenje,cigla VS ytong ... nastavicu sa iznosenjem mojih planova i razmisljanja...
a sada,laku noc... :)

Profile  

PostPosted: Wed Dec 22, 2010 10:13 am 

tutu-rutu wrote:
Hmmm..pa puno toga je u opticaju i iskreno,bolje sto jos nisam poceo nista jer sam neodlucan sta izabrati...
....a ruku na srce ,i dalje se dvoumim izmedju YTONG-a i cigle ( svapska,stari format -29*14*7).....

U drugom slucaju- cigla
Svidja mi se kod cigle sto je materijal koji je VELIKI akumulator,kako svezine u letnjim mesecima tako i toplote u dugim zimskim danima i nocima...ciglu mogu naci veooma povoljno , jedino bi temelj bio nesto veca investicija u slucaju zidanja zida na ciglu i po( oko 45 cm ) ,sto bi uz izolaciju od 20cm stiropora predstavljalo prijatan kucerak za zivljenje 8-)

Svakako da su YTONG blokovi daleko lakši, jeftiniji, brži,.... za gradnju u odnosu na punu ciglu i, s obzirom na kapilarnu poroznost obaju materijala, uz obavezni sloj hidroizolacije izme?u cokle (sa aditivom za vodonepropustljivost betona) i YTONG blokova ili pune cigle.

Ako se odlu?i za gradnju sa punom ciglom, onda bi bilo bolje, radi spre?avanja gubljenja toplote preko temelja na dole, prvo postaviti na coklu hidroizolacioni sloj, pa onda red do u vrh glave dva reda YTONG blokova, pa onda nastaviti sa punom ciglom.

Što se ti?e toplotne akumulacije - to se može rešiti na drugi na?in - ako ima dovoljno unutrašnjih prostora, može se smestiti nekoliko obi?nih buradi napunjenih sa vodom ili da se napravi rezervoar sa vodom (ili sa skupljim materijalom sa faznim prelazom - latentnim akumulatorom toplote - natrijum-sulfat dekahidrat), manje debljine, koji bi stajao tik pored cele površine unutrašnjeg zida (samo treba predvideti gornji dovod vode i donji odvod) ili da se ispod poda postavi šljunak, veli?ine pesnice, od najmanje 25 cm pa do 50 cm visine (što je ve?a visina - to je ve?a akumulacija za obezbe?enje još više dana temperaturne ugodnosti) sa mogu?noš?u zatvorene cirkulacije vazduha radi obezbe?enja toplote zimi ili svežine leti.

Pored toga, tu je i MICRONAL (latentna toplota) koji je veoma pogodan i zimi i leti kao unutrašnji malter samo što je skuplji u odnosu na obi?an malter.

Profile  

PostPosted: Wed Dec 22, 2010 3:57 pm 

ja sam moju smisljao tako sto sam trazio i sakupljao sve zive projekte i onda po tome crtao ,menjao ,brisao ,docrtavao,opet menjao..i jos crtao.....sa sobom sam nosio mali metar i usput merio sve sobe , stepenista i sve sto mi je izgledalo da moze da mi koristi (smejali su mi se prijatelji)........

a sa cime da zidas,odgovoricu ti ovako nestrucno... mislim da ti je mnogo lakse i brze Ytong, razliku u ceni ces sam namestiti..i ako ti bude malo jeftinija cigla, bolje ytong,ustedeces puno vremena i zivaca..a ako ti je puno jeftinije ciglom onda polako ciglu po ciglu... sa izolacijom ces regulisati nedostatke .....

Profile  

PostPosted: Fri Dec 24, 2010 3:46 pm 

tutu-rutu wrote:
hmm,..umoran sam,puno je bilo posla danas,narednih dana bice i vise....interesuje me i vase misljenje,cigla VS ytong ... nastavicu sa iznosenjem mojih planova i razmisljanja...
a sada,laku noc... :)

svi bi da budu lepo podsisani za docek :D

Profile  

PostPosted: Sun Dec 26, 2010 2:06 am 

Ma da,ista slika svake godine,samo su ljudi ove godine mnoogo organizovaniji ,pa zakazuju $i$anje i nekoliko nedelja ranije :D ,ovih dana sam u frci sa slobodnim vremenom,pa cu postaviti neke slikice kako bi buduca kucica trebala da izgleda...
Poz ;)

Profile  

PostPosted: Sat Jan 29, 2011 1:42 am 

Ovih nedelja sam u lovu na kredite 8-) , ali su uslovi manje vise isti u svim bankama; svi traze ziranta ili hipoteku - za kredit od nekih 6 - 7.000 evra na 5 - 7 godina, naci ziranta su mrsave sanse a hipoteka, pa bas... ne znam da li bih isao na tu varijantu :shock: ..... naisao sam na plac koji je na prodaju i mislim da cu pokusati da ostvarim kredit, mada i sam jos nisam siguran da li je to na ovo vreme pametno.... lokacija je dobra, povrsina oko 4,5 ara dimenzija 12 x 36 metara, uza strana mu je orijentisana sever-jug i nije zaklonjena okolnim kucama ili drvecem :D jednom recju - idealan!

Ima li neko neku preporuku sto se tice banke ili kredita za kupovinu placa?

Profile  

PostPosted: Sun Feb 27, 2011 3:46 pm 

http://banke.yuportal.com/

Evo spisak pa pro?ešljaj malo uslove.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 29 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3

All times are UTC + 2 hours [ DST ]