Stedljive Kuce

It is currently Thu May 17, 2012 11:28 am

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Welcome
Welcome to stedljivekuce

You are currently viewing our boards as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content, and access many other special features. In addition, registered members also see less advertisements. Registration is fast, simple, and absolutely free, so please, join our community today!

Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ]  Go to page Previous  1, 2
Author Message
 Post subject: Re: E, ovo je kuca....
PostPosted: Sun May 09, 2010 6:38 pm 

IIPANTERII wrote:
da i meni se cini da je kipar idealan :zimu skoro da i nemaju,sunca za toplu vodu u izobilju,samo da se resi struja a i to moze preko vrele vode(parni motor+generator) al mozda gresim :)?

Što se ti?e struje, to je najmanji problem i ima efikasnih fotonaponskih solarnih ?elija na tržištu oho,...ho.... i jeftinije je u odnosu vrelu vodu (parni motor+generator).

Fotonaponske ?elije uz pomo? sunca pretvaraju u jednosmernu struju i direktno ih preko elektronskog sklopa skladišti u akumulatore, a kasnije odatle preko invertera daju potreban naizmeni?ni napon ka krajnjim potroša?ima.

U takvoj klimi kakvoj je u Kipru nije za pasivnu ku?u potrebna velika debljina termoizolacije u odnosu na oštriju klimu u Srbiji.

Postoje tako?e na tržištu aktivni sistemi koji ne samo da greju zimi u Kipru, ve? da ?ak istim aktivnim sistemom podmiruje potrebe za hla?enjem unutrašnjih prostorija umesto erkondišna.

Profile  

PostPosted: Sun May 09, 2010 10:03 pm 

eloizo wrote:
grba wrote:
Nije Grcka, Kipar zadnjih 10 godina....

Opa bato!

Pa ti živiš i radiš u Kipru!

Kakav je životni standard i život u Kipru?

Da li može lepo da se zaradi i da se pri tom dosta prištedi za na primer gradnju pasivne solarne ku?e?

Tu na ostrvu Kipru su idealni uslovi za gradnju energetski nezavisne pasivne ku?e.

Zivim... na srecu ili zalost. Moze lepo da se zaradi, ali8 ne moze da se ustedi. Sve je skupo jako. Cene su evropske ali plate nisu. Jaca prosecna plata (vozac, radnik...) je oko 1500e. Konobar i gradjevinci do 1000. Majstorska dnevnica je 70e pomocnika je oko 30 - 40 zavisi kolko vredi.

Pasiva kuca moze. Ali placevi su jako skupi. Danas sam prolazio gore u brdu 30Km od limasola nema ispo 15000e ar. Placevi ovde u gradu se mere stotinama hiljada evra po aru. Znaci na kucu zaboravite, sve sto je moglo je otkupljeno za bud zasto pre 15ak godina. Sada se prodaju vile za ogromne pare.

Profile  

PostPosted: Sun May 09, 2010 10:17 pm 

IIPANTERII wrote:
da i meni se cini da je kipar idealan :zimu skoro da i nemaju,sunca za toplu vodu u izobilju,samo da se resi struja a i to moze preko vrele vode(parni motor+generator) al mozda gresim :)?

Ima kolektora, mada su tek u povoju. Ali Kiprani su vrlo slicni Srbima. Neverovatno. Objavili su pre par meseci da ce drzava da daje podsticaj za solar. Preko noci je otvoreno kolko oces malih firmi koje su pocele da pilicare i da prodaju sisteme. E tu se vracamo opet na pricu iz predhodnog posta. Onaj ko ima zemlju u tamo nekom selu i nece je prodati ni u ludilu ce da postavi na plac fotovoltaike, da se ogrebe za 55% od drzave a ostatak na kredit. Drzava mu daje benficije do 20Kw. Posle toga se prelazi u velike proizvodjace. Za Kw mu daje 0.30e. Sad su svi po nekim projektima. 20Kw je oko 50000e. Dobice 25000 nazad. Ostatak ce da uzme iz banke na 5 godina i da ga otplati od onoga sto proizvede. Znaci da ce mu sistem donositi narednih 10 godina ciste pare. On na 20Kw pravi u proseku 150 - 160Kw dnevno. Uzmimo u obzir da ovde dan traje mnogo duze. 160Kw x 0.30 mu je 50 evrica dnevno, 1500 mesecno. Pa uzme po sistem na svakog clana domacinstva... I eto cista zarada. A zemlje bar imaju. Nesto sad pokusavaju sa tim parnim motorima. Ja sam kako nesto citao o tom Stirlingu al nisam jos nasao u praksi da to radi. Moj kum sto radimo zajedno je bas juce pricao sa nekim tipovima koji bi navodno da donesu neke stirlinge pa im treba neko ko ce to da postavlja. Posto mi imamo iskustva sa satelitskim parabolama (radimo i sisteme od 4 metra) onda kao da se dogovorimo... Ako bude nesto javljam. Ako neko ima info o tim generatorima voleo bi da saznam. To je idealno za male povrsine. Cak bi ja jedan od par Kw sebi stavio umesto satelitske :)

E da... Ima i ovi jako veliki i jako bogati. Nacuo sam da baja ulaze u solarni park od 20MW negde tamo kod Nikozije. Uporedo se gradi i vetro park koji ce da zadovoljava 10% ukupne potrosnje Kipra. I toga se ja bojim. Ako svaka kuca stavi vise nego sto moze da potrosi... Sta ce sa viskom struje do kojeg ce neminovno doci. Oni su sami za sebe. Ostrvo je. Nemoze da se preproda struja nekom drugom.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ]  Go to page Previous  1, 2

All times are UTC + 2 hours [ DST ]