ENERGIJA
Ovako,za sada sto se razvoja situacije tice,mozda najrealnija proba je u RS ,oni su izrazili zelju da je napravimo al zavise od novca koji treba da da opstina i neke firme,a to je nesigurno

Druga mogucnost je sto pravim kamp na staroj planini u tu bi trebalo da dodje jedno 3-4 osobe koje su zainteresovane za tu gradnju,ko zna,mozda se sklopimo da napravimo nesto

iskreno,me bio odusevio jedan decko u Vrscu koji na svom malom placu(koji na zalost nema orjentaciju prema jugu dobru zbog okolnih brda),koji lagano na svom placu tako proba i radi sa starom kucom koju je kupio,no posto planira da mozda ode za spaniju i da se ne vrati,nismo krenuli da radimo nesto ozbiljno kod njega

al mi se dopalo sa kakvim entuzijazmom je tamo radio.
e da,
sto se tice ideje stiropora sa unutrasnje strane,necu reci da je no sto si napisao netacno,reci cu samo da neznam sta je tacno po sredi,ali ideju sam video na nemackom dokumentarcu o solarnim kucama,oni su imali sledecu situaciju a to je da kako mrak padne tako izvuku od dole(kao iz donjeg dela zida) dakle nazovimo to pokretna vrata koja izadju i zatvore okno... tacno je da mozda tamo nije direktno nalegalo na staklo.
ideja o 19 stepeni bez grejanja,sa necim sto bi mogla biti obicna stakla a mozda i dupla izo(nisam umeo da prepoznam sa snimka) je iz dokumentarca coveka koji je napravio radionicu sa lepo orjentisam prozorima u pravcu juga... stim sto nije izolovao pod,a mi to planiramo da uradim,pa odatle ocekivanje,takodje i to sto bi stavili vecu staklenu povrsinu,i dodali reflektivne povrsine,dakle sve tacke plusa povecavamo u nasem projektu.i sklanjamo minuse(barem idejno),...
za pocetak neka kucica proba i sa obicnim staklima ako ne dobijemo bolja,pa mozda ih zameniti u pola zime i onda napraviti merenje i uporediti to sve...
jos jedno o eksperimentu sa solarnom rernom,
mogu ti poslati (il nekako ovde postaviti slike)
eksperimentisao sam koliko temperaturu mogu dobiti na probnoj posudi,temperatura je za sat vremena znala da ide i na 150 stepeni,pa i vise... radio sam sa vise stakala,dakle jedno,dva tri,cetri...
poenta je da je znala da postigne vecu temperaturu sa dva nego sa tri stakla,dakle u momentu skidanja treceg stakla,kada smo ocekivali da ce temperatura padati(posto je tada bila dostigla i dugo stajala na 160 i nekom stepenu
temperatura se podigla na 185 i dostigla rekordnu temperaturu na nasoj probnoj solarnoj rerni.
inace probna rerna nema tacnu izracunatu povrsinu da bih na osnovu toga mogao da dam proracun o tome koliko je wati hvatala..
nasa sledeca rerna Komplikus koja je danas najbliza operativnom stanju(sem sto je od temperature puklo staklo i trebalo bi da bude zamenjeno sa kaljenim il vatrostalnim) je bolja za to merenje
tako da,mogli bi izracunati povrsinu staklene celije odakle gubi temperaturu,a sunce dobija sa 1 m2 sto je dobro za merenje,inace se kaze da pri punom suncu sa 1m2 snaga energije koja dolazi priblizno 1 kw/h
mi smo pomocu solarne rerne za 35-45 minuta mogli da prokuvamo 2 litra vode usred zime...
pre par nedelja smo spalili kolace sa visnjama,pa treba da modifikujemo malo sistem zagrevanja da bi pekli kolace lepo,al kaljeno stakle nece da nam rade tako malo(bilo bi oko 500din),a vatrostalno je 3000 dinara za sta trenutno nemamo sredstva ;D
Hvala ti mnogo na sugestijama,