Stedljive Kuce

It is currently Thu May 17, 2012 11:58 am

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Welcome
Welcome to stedljivekuce

You are currently viewing our boards as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content, and access many other special features. In addition, registered members also see less advertisements. Registration is fast, simple, and absolutely free, so please, join our community today!

Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: "Kamin" u sredini kuce
PostPosted: Wed Jun 15, 2011 9:34 am 

Pozdrav svima

Krenio sam u rusenje/renoviranje a nadam se uskoro i dozidavanje Bakina kuca je bojno polje Trebam nadozidati jednu sobu, 2 puta po 2 sobe spojiti, napraviti kupatilo i gore u potrkovlju praviti djecje sobe... Ali to sve kroz buducih preko 5 godina, uglavnom polako idem redom kako budu novci dozvoljavali.
E sad imam jednu ideju u vezi grijanja, pa molim pomoc/savjet/konstruktivnu kritiku ....
Plan je sljedeci: U srediste kuce, na jedan zid staviti "kaminsko loziste" i njega "obloziti" rigipsom ali tako da oko njega ostaje prostor za cirkuliranje zraka. Isto tako, oko dimovodne cijevi bi napravio da moze cirkulirati zrak. Znaci ne bi zidao dimnjak, nego "limeni" dimnjak da grije zrak u tom prostoru oko njega. Izlazi za topli zrak bi isli u 4 sobe, a "hladan" zrak bi upuhivao sa ventilatorom iz prostorije gdje je kamin... Dali ovo drzi... hm... vatru
Evo, nesto sam malo skicirao da bi bio jasniji...

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Profile  

Post subject: Re: "Kamin" u sredini kuce
PostPosted: Thu Jun 16, 2011 11:33 pm 

pozdrav i dobrodosao.
da, ideja je dobra i moze funkcionisati u praksi. imam slicno resenje i sasvim je ok ali nije osnovna namena da bude kamin glavni toplotni izvor.

dodao bih da obratis paznju pri dimenzionisanju toplotnih bilansa da je nuzno potrebno da se odrzi dovoljno visoka temperatura dimne (metalne) cevi i samih gasova da bi se odrzao dobar cug i povoljno sagorevanje.

zavisno od goriva u kaminu tj vrste drveta temperatura dimnih gasova na izlazu u atmosferu bi trebala da bude oko 200-230C pa i do 250C kao neki optimum stepena iskoriscenja u potrebne promaje dimjaka (cuga) samog lozista kamina.

pitaj nekog iskusnog majstora za kamine za savet oko dimenzija sistema koji si zamislio.

mislim da je ideja jako dobra.

Profile  

PostPosted: Sat Jun 18, 2011 11:56 am 

mika_vk,

pre svega pozdrav i dobro nam došao na ovaj forum. Koliko pratim, isto pitanje si postavio i u forumu e-vozila: :)

http://e-vozila.com/forum/viewtopic.php ... highlight=

No, jako je korisno saslušati mišljenja od razli?itih strana što više kako bi se kona?no kompletirao zaklju?ak. I mene isto mu?i kako sagraditi kamin u sred pasivne solarne ku?e "VENERA" (viewtopic.php?f=60&t=46), a da ne bude rasipništva energije kroz odžak jer je poznato da su kamini veoma neekonomi?ni za grejanje.

Profile  

PostPosted: Sat Jun 18, 2011 1:19 pm 

energija,

kakve bi posledice po kamin, pe? ili odžak imao ako bi se, radi iskoriš?enja energije za unutrašnje grejanje, znatno nekontrolisano snizila temperatura dimnih gasova ispod 200 step. C radi iskoriš?enja energije za grejanje?

?ime i kako regulisati da ne bude dimni gas na izlazu ispod 200 step. C?

Naime, ustanovio sam zimus digitalnim merenjem temperature (star šporet "Smederevac" oko 24 godine, ložen drvima razli?itih vrsta, obi?an neizolovan odžak u staroj ku?i visokog oko 3 metra od plafona) da na temperaturi dimnog gasa od oko 100 do 150 step. C dolazi do tamno braonkastog curenja odn. slivanja iz odžaka.

Profile  

PostPosted: Mon Jun 20, 2011 1:07 am 

mika_vk wrote:
E sad imam jednu ideju u vezi grijanja, pa molim pomoc/savjet/konstruktivnu kritiku ....
Plan je sljedeci: U srediste kuce, na jedan zid staviti "kaminsko loziste" i njega "obloziti" rigipsom ali tako da oko njega ostaje prostor za cirkuliranje zraka. Isto tako, oko dimovodne cijevi bi napravio da moze cirkulirati zrak. Znaci ne bi zidao dimnjak, nego "limeni" dimnjak da grije zrak u tom prostoru oko njega. Izlazi za topli zrak bi isli u 4 sobe, a "hladan" zrak bi upuhivao sa ventilatorom iz prostorije gdje je kamin... Dali ovo drzi... hm... vatru
Evo, nesto sam malo skicirao da bi bio jasniji...

Ako se želi što više iskoristiti toplota dimnog gasa radi grejanja, bolji tj. brži efekat izmene toplote ako bi ve?i deo prohromskog dimnjaka (ne od limenog dimnjaka jer bi drasti?no smanjio vek trajanja dimnjaka) bio u horizontalnom odn. vodoravnom položaju, a pošto je u tvom slu?aju cela dužina tj. visina dimnjaka u vertikalnom odn. okomitom položaju (te otuda najbrže prolazi dimni gas ne stižu?i da se ve?i deo energije razmeni sa zidom dimnjaka i ve?i deo neiskoriš?ene energije odlazi van) i zbog toga bi bilo bolje da po skoro celoj visini dimnjaka na 4 strane po obodu skroz navariš 4 komada "L" profila - rebara radi maksimalnog iskoriš?enja toplote.

Nešto sli?no imaš ovde: viewtopic.php?f=26&t=131&start=60

tj.

Image

Drugo, kako misliš da ravnomerno rasporediš topao vazduh na 4 dela (dva dela u prizemlju i dva dela na spratu tj. katu)?

Po meni, ako imaš unutrašnje stepenice sa prizemlja na sprat, tj. imaš otvor na plo?i, sasvim su dovoljna ona dva u prizemlju jer topliji vazduh uvek stremi na gore, a hladniji ide na dole.

Profile  

PostPosted: Tue Jun 21, 2011 10:21 am 

hvala svima na odgovorima.... pa krenimo redom:

@energija

nemora da bude kamin glavni izvor topline, mozda bi stavijo manju kaljevu pec ili ako netko ima drugu ideju neka slobodno kaze (normalno da je estecki prihvatljiva, da ne pocima sa montiras staro bure....:)). U nekoj (dalekoj) buducnosti, nadam se izbaciti kamin i staviti "nutarnju" jedinicu klime, od koje bi napravio toplinsku pumpu, te bi se odatle citava kuca mogla grijati/hladiti....

@eloizo

a znas kako kazu, pametniji je covjek i magarac nego covjek... tako i ja, bolje pitati mozda i bude koji pametan savjet, sitnica koju bi predvidio...

Sto se tice onih L profila, to sam vidio i tako nesto sam zamislio...upravo to mi i jeste jedan od problema... kako da napravim sto duzu putanju dima, a da se ne podhladi? Razmisljao sam i napraviti neku spiralu ili slovo s citavom duzinom, da dobijem sto vecu povrsinu grijanja zraka. Isto tako u toj rupi, napraviti neke pregrade, da usporim i produzim put cirkuliranju zraka... Treba mi sto veca povrsina "izmjenjivaca" topline izmedju peci + dimovodne cijevi i zraka kojim cu zagrijavati prostorije...

Sto se tice odvajanja prizemlja i kata, e ovako....

Prije svega MORA biti moguce odvojiti gornji kat zbog dvije stvari: ove godine necu nista zidati na katu, tek za godinu/dvije/tri. Gore ce biti djecje sobe, pa za 20-ak godina, kad pobjegnu od mene, opet ne zelim grijati gornji kat... Znaci, svaki od tih 4-5 otvora ce imati neke resetke (nesto ovako: http://www.trox.hr/hr/products/air_diff ... index.html) sa mogucnoscu zatvaranja... Sto znaci, u sobi u kojoj mi ne treba samo zatvorim... Stavio bi ja na svaku od tih i ventilator sa termostatom, ali mislim da bi mi pocrkali vrlo brzo, zbog visoke temperature. A recimo, kad nebi postojao duzi period potreba za grijanjem gornjeg kata, onda bi iznad otvora u prizemlju, zdravo seljacki zatvorio prolaz zraka prema gore sa stiroporom izrezanim na mjeru... Ili ako bi se "naljutio" mozda bi napravio neku klapnu, sa kojom bi mogao otvarati i zatvarati taj prostor...Stvar je da tu "rupu", taj prostor planiram napraviti da uvijek imam mogucnost pristupa sa zadnje strane, tj. iz spavace sobe... Tako da mi ne bi trebao biti problem "cackati" po tome. Na tom mjestu su sada vrata, koja ne bi zazidao, nego bi napravio od kombinacije rigipsa i striopora element koji bi se po potrebi mogao micati, da ja "udjem" unutra.

Nadam se da nisam prekomplicirao sa objasnjavanjem :)

Profile  

PostPosted: Tue Jun 21, 2011 11:24 am 

mika_vk wrote:
hvala svima na odgovorima.... pa krenimo redom:

@energija

nemora da bude kamin glavni izvor topline, mozda bi stavijo manju kaljevu pec ili ako netko ima drugu ideju neka slobodno kaze (normalno da je estecki prihvatljiva, da ne pocima sa montiras staro bure....:)). U nekoj (dalekoj) buducnosti, nadam se izbaciti kamin i staviti "nutarnju" jedinicu klime, od koje bi napravio toplinsku pumpu, te bi se odatle citava kuca mogla grijati/hladiti....

Ne znam zašto imaš otpor prema ovome što sam izložio na forumu "e-vozila" u vezi tvog nazovi ružnog, hipijevskog "Rocket stove-a" ili "Rocket mass heater-a"?

Zar je ružan ovaj kineski Rocket mass heater?

http://www.youtube.com/watch?v=xhlD-v__ ... er&list=UL

http://www.youtube.com/watch?v=Bau1dNvg ... er&list=UL

http://www.youtube.com/watch?v=Bau1dNvgTzo

http://www.youtube.com/watch?v=imoH_iKA ... er&list=UL

Na?ini paljenja:

http://www.youtube.com/watch?v=QCQOun7d ... er&list=UL

http://www.youtube.com/watch?v=qIdx1mq6 ... er&list=UL

Mesto da se mu?iš kako pove?ati površinu toplotne razmene, objasni?u ti kako radi ovaj gore Rocket mass heater:

U onoj vreloj crnoj kutiji, tu se nalazi manji kvadratni otvor kroz koji kulja vatra i vreo dimni gas, pa srednji malo ve?i kvadratni otvor radi sa jedne strane popunjavanja perlit termoizolatora, a sa druge strane strujanja vrelog gasa izme?u srednje i spoljašnje vidljive crne kutije. Vreo dimni gas ide iz ložionika prvo na gore sudaraju?i sa gornjom spoljašnjom kutijom, i nemaju?i kud gas ide na dole ka vodoravnim prohron cevima istovremeno izmenjuju?i toplotu sa okolinom prave?i koliko god ho?eš krivine od 90 stepeni (to su sedišta i prava je milina sedeti na toplom sedištu), pa na krajnjoj krivini od 180 stepeni prevali još jednom isti put natrag do one bele vertikalne cevi pored crne kutije koji vodi ohla?eni beli dim napolje.

E, tu mi nešto nije jasno u vezi ohla?enja gasa ispod 200 stepeni i kondenzovanja kreozota i zato sam postavio pitanje energiji u prethodnom postu.

Na onim gore video klipovima se vide samo dva vratanca za ?iš?enje i to jedna na po?etku i druga na kraju pre vertikalne cevi koji vodi gas napolje. A kako ?istiti veoma duga?ku vodoravnu cev sa puno krivina izme?u tih vratanaca?

mika_vk wrote:
@eloizo

a znas kako kazu, pametniji je covjek i magarac nego covjek... tako i ja, bolje pitati mozda i bude koji pametan savjet, sitnica koju bi predvidio...

Sto se tice onih L profila, to sam vidio i tako nesto sam zamislio...upravo to mi i jeste jedan od problema... kako da napravim sto duzu putanju dima, a da se ne podhladi? Razmisljao sam i napraviti neku spiralu ili slovo s citavom duzinom, da dobijem sto vecu povrsinu grijanja zraka. Isto tako u toj rupi, napraviti neke pregrade, da usporim i produzim put cirkuliranju zraka... Treba mi sto veca povrsina "izmjenjivaca" topline izmedju peci + dimovodne cijevi i zraka kojim cu zagrijavati prostorije...

Sto se tice odvajanja prizemlja i kata, e ovako....

Prije svega MORA biti moguce odvojiti gornji kat zbog dvije stvari: ove godine necu nista zidati na katu, tek za godinu/dvije/tri. Gore ce biti djecje sobe, pa za 20-ak godina, kad pobjegnu od mene, opet ne zelim grijati gornji kat... Znaci, svaki od tih 4-5 otvora ce imati neke resetke (nesto ovako: http://www.trox.hr/hr/products/air_diff ... index.html) sa mogucnoscu zatvaranja... Sto znaci, u sobi u kojoj mi ne treba samo zatvorim... Stavio bi ja na svaku od tih i ventilator sa termostatom, ali mislim da bi mi pocrkali vrlo brzo, zbog visoke temperature. A recimo, kad nebi postojao duzi period potreba za grijanjem gornjeg kata, onda bi iznad otvora u prizemlju, zdravo seljacki zatvorio prolaz zraka prema gore sa stiroporom izrezanim na mjeru... Ili ako bi se "naljutio" mozda bi napravio neku klapnu, sa kojom bi mogao otvarati i zatvarati taj prostor...Stvar je da tu "rupu", taj prostor planiram napraviti da uvijek imam mogucnost pristupa sa zadnje strane, tj. iz spavace sobe... Tako da mi ne bi trebao biti problem "cackati" po tome. Na tom mjestu su sada vrata, koja ne bi zazidao, nego bi napravio od kombinacije rigipsa i striopora element koji bi se po potrebi mogao micati, da ja "udjem" unutra.

Nadam se da nisam prekomplicirao sa objasnjavanjem :)

Jako je koristan taj link pogotovo za pasivne solarne ku?e gde se unutar cirkuliše topao vazduh od staklenika pa preko podnog akumulatora natrag ponovo do staklenika.

Ina?e, mislim da mnogo komplikuješ život sa tim kombinacijama (možda sam te krivo kužio).

Najjednostavnije rešenje je da ugradiš vrata za vezu prizemlja sa katom preko unutrašnjih stepenica. Da bi regulisao protok toplog vazduha, samo otvoriš ili zatvoriš vrata.

A da, gore si spomenuo toplotnu pumpu. Za to treba da imaš DOOOOOBRU spoljašnju termoizolaciju CELE KU?E uklju?uju?i i pod i krov i zamenu svih starih prozora novijim.

Profile  

PostPosted: Tue Jun 21, 2011 12:30 pm 

e taman sam ti i tamo odgovorio...
Naime, ruzan je mozda ruzna rijec :)))) Ja tu skalameriju gledam kao dio mog dnevnog boravaka, i mogu ti reci da je odvratan. :lol: :lol: :lol: Salim se, to bi u vikendici mozda i bilo ok, ali kuci u dnevnom boravku nikako... skup, predimenzioniran i svakako ne uklopljiv u moj zivotni prostor i bojim se nikako funkcionalnu... prije svega, ne zelim otvoreno loziste, jer ne vjerujem da sav dim moze povuci cug u dimljaku... Druga stvar, koliko je meni poznato grijana sjedala nisu bas najpametnija stvar sto se tice zdravlja.... koliko god bilo ugodno topla sjedala po zimi mogu uzrokovati sterilnost i hemeroide... (ne mogu naci di sam to procitao, da li je istina ili internetska laz neznam... )

Istina, ona "crna kutija" ima neke ok ideje. Recimo nju bi ugradio u ovu moju skalameriju umjesto kaminskog uloska, samo kad bi mogao naci negdje gotovu za kupiti. Znaci da ima zatvorena vrata, vatra i dim idu gore, pa se vracaju dolje i onda ide u dimnjak... E to je vec nesto, a ne ove peci za koje moram vaditi gradjevinsku dozvolu :)

btw. vidim da si veliki zagovornik toga, da li poznas nekoga da to ima, dosao bi ja to pogledati pa me mozda razuvjeris....

Grijanje kroz vrata mi se ne svidja, mada nije iskljuceno. Uzeti veliku kaljevu pec i otvoriti vrata i grijati cijelu kucu. Osobno mislim da djeca trebaju imati intimu u svojoj sobi, a ovako moraju birati, ili intima ili toplina... :)

Profile  

PostPosted: Tue Jun 21, 2011 1:15 pm 

mika_vk wrote:
e taman sam ti i tamo odgovorio...
Naime, ruzan je mozda ruzna rijec :)))) Ja tu skalameriju gledam kao dio mog dnevnog boravaka, i mogu ti reci da je odvratan. :lol: :lol: :lol: Salim se, to bi u vikendici mozda i bilo ok, ali kuci u dnevnom boravku nikako... skup, predimenzioniran i svakako ne uklopljiv u moj zivotni prostor i bojim se nikako funkcionalnu... prije svega, ne zelim otvoreno loziste, jer ne vjerujem da sav dim moze povuci cug u dimljaku... Druga stvar, koliko je meni poznato grijana sjedala nisu bas najpametnija stvar sto se tice zdravlja.... koliko god bilo ugodno topla sjedala po zimi mogu uzrokovati sterilnost i hemeroide... (ne mogu naci di sam to procitao, da li je istina ili internetska laz neznam... )

Ima tu istine što se ti?e sterilnosti i proširenih vena na nogama zbog podnog grejanja na ve?im temperaturama (maksimalna dozvoljena i bezbedna za zdravlje površinska temperatura je do 29 step C). Što se ti?e sterilnosti, Norvežani su najplodniji zahvaljuju?i hladnijoj klimi, ali na sterilnost više uti?e tesne ga?e i pantalone, i zato je najbolje nositi bokserice gde ima ventilacije i prirodne lake skupe široke pamu?ne ili lanene pantalone.

A i na pove?anje plodnosti znatno uti?e masaža "dveju loptica". Više o tome imaš u knjizi "Multiorgazmi?ki muškarac" :lol:

mika_vk wrote:
Istina, ona "crna kutija" ima neke ok ideje. Recimo nju bi ugradio u ovu moju skalameriju umjesto kaminskog uloska, samo kad bi mogao naci negdje gotovu za kupiti. Znaci da ima zatvorena vrata, vatra i dim idu gore, pa se vracaju dolje i onda ide u dimnjak... E to je vec nesto, a ne ove peci za koje moram vaditi gradjevinsku dozvolu :)

Zatvorena vrata uopšte nije problem, a tako?e nije problem napraviti crnu kutiju samo je potrebno pre toga DOOOBRO osmisliti kao ja preko Google SketchUp8 a i savetovati se sa iskusnim mašincem koji se razume u stabilnost konstrukcije (nameravam pre zime ako mi nov?ana sredstva dozvole napraviti kompletno nov Rocket stove Smederevac) i naravno da se plašim eventualnog fijaska nakon prethodnog iskustva prošle zime jer mi nije svejedno uložiti ne baš mala finansijska sredstva iz svog plitkog džepa. Motiv mi je što brže i ja?e grejanje uz mogu?nost kontrole dotokom kiseonika, a manje trošiti drva i što re?e ubacivanje drva u šporet uz konstantno efikasno sagorevanje, a i jeftiniji šporet. A to ne pruža nijedna pe? u prodavnicama a i bezobrazno papreno su skupi.

mika_vk wrote:
btw. vidim da si veliki zagovornik toga, da li poznas nekoga da to ima, dosao bi ja to pogledati pa me mozda razuvjeris....

Grijanje kroz vrata mi se ne svidja, mada nije iskljuceno. Uzeti veliku kaljevu pec i otvoriti vrata i grijati cijelu kucu. Osobno mislim da djeca trebaju imati intimu u svojoj sobi, a ovako moraju birati, ili intima ili toplina... :)

Ne, na žalost ne znam nikog u blizini ko to ima.

Što se ti?e vrata, mislio sam da pregradiš prostor izme?u prizemlja i kata i tu ugradiš još jedna vrata, a ostale prostorije i dalje imaju svoja zatvorena vrata što se ti?e intime jer topao vazduh provla?i ispod vrata.

Profile  

PostPosted: Tue Jun 21, 2011 3:08 pm 

eloizo wrote:
i naravno da se plašim eventualnog fijaska nakon prethodnog iskustva prošle zime

sta je bilo? da nebi i ja napravio isto to....

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]