Stedljive Kuce

It is currently Thu May 17, 2012 12:03 pm

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Welcome
Welcome to stedljivekuce

You are currently viewing our boards as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content, and access many other special features. In addition, registered members also see less advertisements. Registration is fast, simple, and absolutely free, so please, join our community today!

Post new topic Reply to topic  [ 15 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: kotlovi na gas
PostPosted: Thu Dec 23, 2010 3:31 pm 

nisam video temu...obicni i kondezacioni?

Koje proizvodjace preporucujete..a koje ne?

Profile  

Post subject: Re: kotlovi na gas
PostPosted: Thu Dec 23, 2010 5:58 pm 

Onaj proizvodjac i model za koji imas obezbedjen najbrzi i najbolji servis.
Nema nista gore nego da usred zime nastane kvar a onda treba danima i nedeljama da se ceka deo,serviser, nesto..

Ako budzet dopusta svakako kondenzacioni.
Ja prednost dajem italijanskoj konstrukciji (brojni brendovi koriste italijanske delove unutra iako se to ne bi mo imenu moglo zakljuciti) tj sastavnim delovima.

Rade robustno i nisu osetljivi na promene u kvalitetu gasa.

Znam za iskustva da neki skupi nemacki kotlovi "ukapiraju" da im ponudjeni gas nije dovoljno kvalitetan i onda umesto da smanje odavanje toplote ali ipak nekako rade prosto se kompletno iskljuce i blokiraju.
Tada se ostaje bez grejanja, dok se ponovo ne resetuje upravljacka automatika, a to se mozda mora sacekati neko vreme dok se je pojavi serviser.

Inace svi kotlovi na gas su kvalitetni, svi su opremljeni sigurnosnim sistemima, svi su sa potpuno automatskim radom i velika vecina ima sve od istih dobavljaca ispod lima.

Najvece razlike su u elektronici i stepenu komfore upotrebe - dugmici, vise lampica, razni displeji i slicno.

Sam gorionik, komora sagorevanja, izduvni sistem, hidro blok, izmenjivaci toplote su manje vise identicni (isti dobavljac tj OEM proizvodjac radi za skoro sve evropske kotlove nekoliko modela i onda svi to dalje ugradjuju i lepe nalepnice).

Kako sam prosao obuku i sertifikaciju za instalatera kod jednog proizvodjaca i uzivo prisustvovao izradi od ulaska u magacin do finalnog testiranja i pakovanja mislim da gore navedeno verno opisuje stanje ponude.

Profile  

PostPosted: Fri Dec 24, 2010 3:31 pm 

znaci ti ih delis na skuplje i jeftinije ...i dostune i manje dostupne??
moze li neki primer tih manje skupih,robusnih, sa italijanskim delovima?

Profile  

PostPosted: Fri Dec 24, 2010 11:54 pm 

Pomenucu samo 2 imena brenda, bez svrstavanja - Viesmann, Berreta.
Nemacki i italijanski nacin ponude. Podrazumeva se da ih posebno ne izdvajam.

Samo kazem da skuplji ne podrazumeva bolji izbor, ja delim ponudu na brz i uvek dostupan servis/ delove i ono drugo a da to vazi za konkretno mesto.

Drugim recima sta je lokalno najdostupnije ja bih odabrao a sve ostalo je toliko slicno da nije presudno za odabir. Ovo je moje misljenje, ja bih se rukovodio pouzdanom dostupnoscu rezervnih delova u sto kracem roku kao faktor odbiara brenda.

Profile  

PostPosted: Fri Jan 14, 2011 6:43 pm 

...pojavilo mi se jedno pitanje,nesto o cemu nisam do sad razmisljao...jel taj kondenzacioni kotao greje i sanitarnu vodu, tj jel ide i bojler sa njim ili je protocni ili kako to sve funkcionise??? tj. pitanje je da li je 40 stepeni dovoljno za sanitarnu vodu, zbog bakterija itd..????

Profile  

PostPosted: Fri Jan 14, 2011 8:25 pm 

Svi danasnji kotlovi se rade u 2 varijante- tzv kombi kada imaju 2 izmenjivaca posebno za grejni sistem i posebno za potrosnu toplu vodu, i obicno koji imaju 1 izmenjivac bilo samo za grejni sistem (najcesce) bilo samo 1 izmenjivac za toplu vodu kao protocni.

Dodatno svaka vrsta gasnog kotla moze da ima samo izmenjivac za potrosnu toplu vodu ili moze da ima izmenjivac + rezervoar tople vode (za sta bi upotrebili rec bojler u smislu klasicnog bojlera na struju) sa pratecim elementima regulacije i zastite- ekspanizona posuda, zastita od pregrevanja, termostat tople vode itd. i taj se prodaje pod naziv akumulacioni gasni kotao.

Ono sto tebe zanima je kombi gasni kotao ili kako se jos zove kombi gasni bojler.

Njegova upravljacka automatika ima 2 posebna regulatora temperature (tacnije 3 temperature).

Jednim dugmetom namestas zeljenu temperaturu potrosne tople vode (koristeci izmenjivac sa optocnom regulacijom samo za krug tople vode).

Drugim dugmetom podesavas zeljenu temperature vode za grejanje.

Pri tome zavisno od softvera podesavas i 2 razilcite temperature polaznog voda za grejanje- jedna visa za grejanje kroz radijatore i druga niza temperatura za podno grejanje.

Kondenzacioni kotao ima sagorevanje kao i obicna kota na oko 250C tako da nije nikakav problem podesiti zeljenu temperaturu tople vode sve do 90C.

Onih 30-40C dimnih gasova na izlazu dimnjaka kondenzacionog kotla su nakon izdvajanja vodene pare i nema uticaja na podesavanje temperature potrosne tople vode.

Mala napomena, protocni gasni kotao moze da opsluzi kako treba uglavnom 2 do eventualno 3 toceca mesta (slavine) istovremeno dok akumulacioni kotao kao i klasicni elektro bojler moze da snabdeva celu kucu toplom vodom.

Profile  

PostPosted: Sat Jan 15, 2011 3:08 pm 

Hvala...bio sam danas i na par mesta u gradu, pa sam i video ovo o cemu pricas..

Planirao sam da kotao opsluzuje 2 mesta ... a kod lavaboa na spratu i u kuhinji sam mislio da stavim neki mali protocni na struju jer su dosta daleko od kotla ??

A cak sam mislio da ugradim i jedan veliki na struju u donjem kupatilu ako nekad nestane plina..?

Nasao sam neke italijanske (ariston,bereta, biasi) ..

Profile  

PostPosted: Sun Oct 23, 2011 12:01 pm 

i evo prodje skoro godina, i konacno je vreme da kupim kotao.... uzecu najverovatnije berettu mynute green 28kw, kondenzacioni... nasao u madjarskoj na nekoj net akciji po duplo manjoj ceni , jos samo da odem po njega...verovatno mi nece vaziti garancija, ali o tom po tom...
Nego jel zna neko da li je neka velika mudrost stelovanje kond.kotla, jer sam dobio ponudu od 100e za samo pustanje u rad bez montaze..?????

Profile  

PostPosted: Mon Oct 24, 2011 8:35 pm 

Sutra mi dolazi covek na shishanje koji se bavi gasnim instalacijama ,dobar( i skup ) majstor,pa cu ga pitati kako se krecu cene....
Poz

Profile  

PostPosted: Tue Oct 25, 2011 11:40 am 

kupio sam ga!!! jos samo serviser//

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 15 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]