|
Onaj proizvodjac i model za koji imas obezbedjen najbrzi i najbolji servis. Nema nista gore nego da usred zime nastane kvar a onda treba danima i nedeljama da se ceka deo,serviser, nesto..
Ako budzet dopusta svakako kondenzacioni. Ja prednost dajem italijanskoj konstrukciji (brojni brendovi koriste italijanske delove unutra iako se to ne bi mo imenu moglo zakljuciti) tj sastavnim delovima.
Rade robustno i nisu osetljivi na promene u kvalitetu gasa.
Znam za iskustva da neki skupi nemacki kotlovi "ukapiraju" da im ponudjeni gas nije dovoljno kvalitetan i onda umesto da smanje odavanje toplote ali ipak nekako rade prosto se kompletno iskljuce i blokiraju. Tada se ostaje bez grejanja, dok se ponovo ne resetuje upravljacka automatika, a to se mozda mora sacekati neko vreme dok se je pojavi serviser.
Inace svi kotlovi na gas su kvalitetni, svi su opremljeni sigurnosnim sistemima, svi su sa potpuno automatskim radom i velika vecina ima sve od istih dobavljaca ispod lima.
Najvece razlike su u elektronici i stepenu komfore upotrebe - dugmici, vise lampica, razni displeji i slicno.
Sam gorionik, komora sagorevanja, izduvni sistem, hidro blok, izmenjivaci toplote su manje vise identicni (isti dobavljac tj OEM proizvodjac radi za skoro sve evropske kotlove nekoliko modela i onda svi to dalje ugradjuju i lepe nalepnice).
Kako sam prosao obuku i sertifikaciju za instalatera kod jednog proizvodjaca i uzivo prisustvovao izradi od ulaska u magacin do finalnog testiranja i pakovanja mislim da gore navedeno verno opisuje stanje ponude.
|