Stedljive Kuce

It is currently Thu May 17, 2012 12:10 pm

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Welcome
Welcome to stedljivekuce

You are currently viewing our boards as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content, and access many other special features. In addition, registered members also see less advertisements. Registration is fast, simple, and absolutely free, so please, join our community today!

Post new topic Reply to topic  [ 24 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next
Author Message
 Post subject: Majstorske konsultacije
PostPosted: Mon Mar 15, 2010 12:27 am 

Na molbu administratora prenosim neke od svojih postova sa drugog sajta....... ovde

Profile  

Post subject: Re: Majstorske konsultacije
PostPosted: Mon Mar 15, 2010 12:27 am 

Pomoz`Bog Majstori ! Sre?an rad !

Povod mog javljanja je zainteresovanost za razmenu iskustava u domenu spoljnih izolacija objekata.Konkretno u ovom slu?aju, po pitanjima koja se odnose na pravila i probleme iz oblasti Kontakt fasada.
?itanjem dosadašnjih postova,video sam da na ovom forumu ima ljudi koji se ovom tematikom bave vrlo ozbiljno.Sve pohvale za dosadašnji rad !!!

Kao što je red,predstavio sam se u delu koji je predvidjen za to.Nadam se da ?e moderator prona?i pravo mesto za ovu temu,ako sam nekim slu?ajem pogrešio.

Po vokaciji, ovaj forum je mesto gde ljudi dobijaju savete za "Uradi sam". To je shvatljivo s obzirom na težinu situacije u Srbiji, a opet s druge strane pokazuje visok nivo snalažljivosti našeg naroda.Svaka ?ast !!

Ono što je meni zanimljivo je to, da se jedna takva oblast kao što je zanat fasadera, toliko uprosti...,da ?ak ni u meniju majstora ne postoji zanimanje fasader.Nadam se da je kritika konstruktivna!!

S obzirom na ustaljenu naviku da se kao izolacioni materijal koristi 5-ica stiropor,jasno mi je i razmišljanje da se sve može uraditi pomo?u metra,skalpela,mistrije,gletera i ?eki?a.
Zatim konstantnim uproš?avanjem operacija i preskakanjem veoma bitnih delova koji uslovljavaju kvalitet i postojanost jedne fasade.Ovo se posebno odnosi na debljine stiropora koje su duplo ve?e od ustaljenih.

Ne bih želeo da me pogrešno razumete,nikad nisam postavio ni jednu fasadu u Srbiji.Poslednjih šest godina posao fasadera radim u Švajcarskoj, i tu sam nau?io zanat u renomiranoj firmi koja je u ovom poslu poslednjih 40 godina.
Zanima me do kog stepena se razvila edukovanost ljudi koji se bave ovim poslom u Srbiji.Da li postoji nekakva škola?Koji su to problemi,izuzev finansijskih,da se kona?no shvati u Srbiji zna?aj i prednost postavljanja deblje termoizolacije uz pomo? projektanta i obu?ene radne snage.

Moje mišljenje je da 5-ica treba da se shvati samo kao "bolje išta ,nego ništa".Moram re?i da je to zaista dosta puta i istaknuto ovde na forumu.
Ujedno s tim želeo bih da sa vama razmenim neke užestru?ne finese koje se ti?u ovog našeg esnafa "fasaderskog"!!

Veliki Pozdrav

Profile  

PostPosted: Mon Mar 15, 2010 12:28 am 

pozdrav,

u domenu kontakt fasada ovde je do kraja 80-tih standard bila ugradnja 5-8-ice.Dosta takvih objekata se renovira i na postoje?u fasadu se dodaje 10-12 cm stiropor ili kamena vuna iste debljine.
U novogradnji,zavisno od samog položaja objekta u smislu nadmorske visine ,gradjeviskog materjala od kog je objekat napravljen,površine otvora,.....Fasade se rade od 10-20 cm debljine stiropora ili kamene vune.Neki standard koji je najzastupljeniji su debljine od 14-16 cm.Medjutim nije redak slu?aj koriš?enja 18-20 cm bilo stiropora ili kamene vune.Pale su cene izolatora,a cene enrgenata konstantno rastu.Zlatna sredina konstantno raste u smislu debljine izolacije.
Zadnjih godina sve ve?i primat uzima koriš?enje kamene vune zbog svojih poznatih prednosti u odnosu na stiropor.Po mom sudu,odnos "snaga" je 50-50%.
Naravno da se ostale potrebne mere zaštite objekta podrazumevaju.Izolacija temelja,stirodur do nivoa tla(30-50cm iznad tla),podovi,krovovi,kvalitetna stolarija.........

To je u najkra?em.....

Profile  

PostPosted: Mon Mar 15, 2010 12:29 am 

S druge strane svaka fasada ima prate?u projektnu dokumentaciju.Konsultacije sa arhitektom su konstantne.Garancija za izvedene radove je 5 godina.Sve to iz razumljivih razloga zbog naknadne reklamacije.Svi u lancu izrade moraju dati svoju garanciju.Projektant,proizvodja? izolatora,proizvodja? materjala potrebnog za izradu jedne fasade,izvodja? radova.Pre svih,na tome insistiraju osiguravaju?e ku?e kojima se kasnije krajnji korisnik obra?a u slu?aju eventualnih propusta i problema tokom vremena koriš?enja objekta.

Pozdrav,

moram da priznam da nikad nisam gledao kako neko izvodi "ugradnju" jedne fasade u Srbiji.Tokom odmora koji koristim ne samo da bih bio u Srbiji,imam dosta drugih obaveza i želja kako da ga iskoristim(izvinite za off)

Zna?i moje vidjenje problema se zasniva na razgovoru sa ljudima koji izvode radove ili pri?ama mojih kolega ovde.

Pripreme predstavljaju sve ono što predhodi nanošenju zavšnog sloja akrila..To je "šminka" ?itavog posla!!!

"Sveto pismo" je ?isto?a.Zna?i zaštita betona(staze oko objekta i travnjaka oko 2m),prozora,bankova,drveta na objektu zbog kasnijeg ?iš?enja od koriš?enih matrjala ,to je neminovno.

Zatim na?in na koji se nanosi lepak na platu i u kojoj debljini.Ovo je posebno važno baš pri izoliranju 5-icom,a podrazumeva se za ve?e debljine stiropora..Ako se pravilno ne nanese lepak,i platu zalepite na zid.Na kraju ?ete dobiti neravnu izoliranu površinu.Pogotovu zbog ?vrsto?e plate debljine 5 cm.Sami ste svedoci toga sigurno.
Koliko znam shvatilo se da je pogrešno nanositi lepak u "tufnama-pe?urkama.Zna?i lepak se nanosi kao prsten po obodu plo?e kao što je to i prikazano na nekim fotografijama ovde.Ono što se preporu?uje je naneti sloj lepka kao kolonu po sredini plate izmedju dve "tufne" ili ?ak po novom sistemu.Kaže se da treba naneti dve kolone lepka na tre?inama površine plate.Precizno bi to bilo re?i na svakih 33cm.Tako se dobiju 3 komore i može se staviti još po "tufna" u svaku "komoru".
Debljina lepka treba da bude tolika da posle lepljenja na zid bude razmak od 1 cm izmedju zida i izolacije.
Podrazumeva se da sloj lepka varira u odnosu na to koliko je ravan zid.

nastavi?u.....

Profile  

PostPosted: Mon Mar 15, 2010 12:30 am 

pozdrav,

Tokom lepljenja plo?a na zid, mora se voditi ra?una o tome da plo?e naležu jedna drugu 100%.Horizontalno i vertikalno.Fugne ne smeju da postoje.Ako plo?e nemaju ravne ivice,ako fabri?ki nisu se?ene pod 90 stepeni, moramo ih popraviti ru?nom šlajfaricom.To izgleda kao drveni dleter na koji je ?i?kom zalepljen šmirgl papir br.80.
Dešava se kao što znate da se fugne pojave kasnije jer stiropor nije dovoljno "sazreo" pre montiranja.O tome je ovde na forumu ve? bilo re?i.Takve fugne se ne smeju popunjavati lepkom.
Sada dolazi do izražaja koriš?enje reza?a za stiropor-ISOBOY.Na njemu je lako izrezati klinove od stiropora kojim se popunjavaju fugne.Klinovi se ubacuju bez lepka,treba ih samo dobro "nabiti" u fugnu i odrezati višak skalpelom ili testerom.Ako je fugna mala,treba je poširiti i zatim nabiti klin u njih.
Ovo je jako važno jer se na takvim mestima koja su bez stiropora ili se maskiraju samo lepkom dobija termo prekid na fasadi.Kasnije, na takvim mestima se pokazuju pukotine na akrilu zbog mogu?e kondenzacije i uticaja temeperaturnih razlika na samu fasadu.

nastavi?u......
Image

........

Upotreba reza?a stiropora je standardna i njegove prednosti sigurno znate.Naravno ....neki detalji prelaze mogu?nosti "uradi sam" ali iz tog razloga se obra?am ljudima kojima je ovo zanat.
Želeo bih da se na ovoj temi obratimo jedni drugima u jednom interaktivnom dijalogu.Iznosim samo moja iskustva bez namere da omalovažavam druge majstore.Svak spram svojih mogu?nosti i dostupnih alata se snalazi kako ume i zna.Dosta puta se pokazalo da se prave ideje izrode iz situacija kada nam nije baš sve dostupno.
Ako je mogu?e da iznesete neka svoja iskustva...bio bih vam zahvalan.

Last edited by Guest on Mon Mar 15, 2010 12:50 am, edited 1 time in total.

Profile  

PostPosted: Mon Mar 15, 2010 12:31 am 

Ovde se izolacija ne radi pur-pen lepkom.Postoje razne vrste lepka,onaj koji ja najviše gotivim je lepak koji u sebi ima isitnjen stiropor.Duplo je lakši od klasi?nih maltera na bazi peska a samim tim što ima i stiropora u sebi ima i izolativna svojstva.

Pronašao sam taj malter koji i ja koristim pri renovacijama na primer.To je mineralni laki malter.Taj mineralni nešto brže suši,ali se koristi samo pri renoviranju(postavljanju fasade na predhodnu ili na ve? omalterisan zid pri montaži stiropora) .U principu se tako i zove kod svih proizvodja?a .Na nema?kom je to "Leichtmörtel mit polystyrol"(obi?ni laki malter sa stiroporom u sebi).

www.sto.com/evo/web/st...714_hr.pdf

Profile  

PostPosted: Mon Mar 15, 2010 12:34 am 

pozdrav,

nastavi?u objašnjenja i neka li?na zapažanja.

Ve? smo izolirali zidove i klinovima popunili eventualne fugne.

Treba obavezno šlajfati fasadu od stiropora.Ovde se fasada "šlajfa" mašinski pomo?u ROKAMAT-a.

Može se šlajfati i pomo?u ru?ne šlajfarice,opisao sam je iznad.Šlajfanjem dobijate ravnu površinu bez prelaza i ujedno jednu poroznu površinu stiropora za koju se kasnije bolje vezuje lepak pri montiranju mrežice.Šlajfanje se vrši uvek pre tiplanja.
Osim u slu?aju kada se ukucavaju ili šrafe tiplovi koji se kasnije maskiraju ?epovima od storopora.

tiplanje
...........

Kod novogradnje nije potrebno tiplovati fasadu od stiropora do 10-12 cm.Koriste se lepkovi kojima se obezbedjuje potrebna ?vrsto?a.Osim u slu?aju da je to izuzetno potrebno zbog položaja plo?e ako nije vezana za ostale elemente,ili iznad prozora i vrata.Ili ako je to zahtevano u projektu zbog "psihološke" sigurnosti.
U slu?aju da se koristi kamena vuna, tiplovanje je obavezno kod novogradnje i renoviranja.
Sistem tiplanja je razli?it od izvodja?a do izvodja?a.Jedan sistem je opisan ovde na forumu i ima fotografija.On služi samo do debljina 10-12cm,i njime je zna?ajna ušteda na tiplovima.
Za ve?e debljine pristupa se tiplanju svake plate sa po 4-5 tiplova.Odrede se ta?ke u uglovima plo?a koje su 10cm udaljene od ivica po širini i dužini.Zadnji, 5-ti tipl se ukucava u sredinu.
Problem koji se javlja posle tiplanja je da možete prebrojati svaki tipl posle nanošenja akrila.
To se može izbe?i jedino ako se pravilno tiplovi ukucaju tako da glava tipla bude u potpuno istoj ravni sa stiroporom ili vunom.?esto se dešava da se tipl ukuca dublje.Treba gleterom naneti sloj lepka na udubljenje i lepo izravnati tu površini,sa?ekati da se dobro osuši.To sve treba obaviti pre postavljanja mrežice bar jedan dan.

Ono što se praktikuje da se definitivno eliminiše takav problem je slede?e.odnosi se na debljine stiropora 8+..cm
Video sam na sajtu sto.rs da imate u prodaji ?epove za tiplove i frezer.
Treba na obi?nu šafilicu pri?vrstiti plasti?ni frezer koji na pradvidjenom i izbušenom mestu za tipl napravi otvor na stiroporu širine 5cm i dubine 4cm.zatim se tipl ukuca i otvor se popuni ?epom koji potpuno maskira tipl.
Ako se koriste tiplovi koji se šrafe,postoji metalna freza koja se postavi na šafilicu, koja ujedno pravi otvor i šrafi tipl.Zatim se otvor maskira ?epom.Potom se pristupa "šlajfanju" fasade.

Time je okon?an proces pripreme površine na koju se kasnije montira mrežica.

----------------------------
Posebna tema je izolacija oko prozora i vrata.Kod prozora to zavisi od sistema roletni.Zavisno od toga da li je kutija roletne u ravni sa prozorom ili je spoljna kutija.

nastavi?u......Image

Profile  

PostPosted: Mon Mar 15, 2010 12:37 am 

"Energija"(njegov post sam takodje preuzeo) :)
...............................
I jos jedna sitnica, za razliku od CH ( i drugde) ovdasnji sajtovi su manje vise samo informativnog karaktera da nesto postoji.
Sto se nabavke tice po pravilu trgovac u firmi koja ima nesto pomenuto na sajtu ili nema pojma da tako nesto postoji, ili nije nikada nikome nista slicno prodavano ovde, ili eventualno moze po specijalnom zahtevu i na bazi pojedinacnog komada da uveze (i po specijalnoj ceni) tako da bih ja sugerisao da se bude oprezan u vezi moguce nabavke materijala na osnovu pisanja na sajtu a pogotovu kada se pokrene prica o prosecnim debljinama izolacije tipa 14-16cm ili i vise.
Na primer, frezer, stiropor cepovi i tako taj pribor za ugradnju uglavnom fasaderi nisu ni culi da postoji a o primeni tek nema ni pomisli.
Pa obican tipl za kontaktnu fasadu je ovde pronaci ravno cudu u svim potrebnim dimenzijama a kamolo jos da se biraju po tipu/ modelu.

Svodi se na objasnjenja tipa "sta ce ti to", "skupo je a nije potrebno", "nema gde da se kupi", "samo jedna zapadna izmisljotina da se uzmu novci" i slicne poruke a najgore od svega je sto to isto samo u blazoj verbalnoj formi iznose i predstavnici proizvodjaca fasadnih materijala na sajmovima, strucnim prezentacijama i slicnim skupovima.

A kao i obicno u svakom poslu, detalji prave razliku kvalitetno obavljenog posla i resenja "pokrice sve zavrsni sloj dekoratvingo maltera".

Sto vise postova kao tvojih bi trebalo da pomogne da se ponude informacije o dostignutom nivou izrade kontaktnih fasada pa da sami investitori zahtevaju da i izvodjaci (i trgovci, proizvodjaci) ovde uhvate korak sa savremenim normama po tacnim pravilima gradnje.

Naravno, ima i ovde odlicnih majstora, zgrada koje su uradjene kako treba pogotovu kada posao vodi strani investitor pa se izvodjaci pazljivije biraju a projekti rade po EN normama.

Profile  

PostPosted: Mon Mar 15, 2010 12:38 am 

U uvodnom delu na po?etku teme, dao sam neka svoja razmišljanja u vezi ukupnog problema.Pitanja ukupne edukacije su otvorena!!Meni je jako poznata ekonomska situacija u Srbiji koja uslovljava dalji napredak.Naglasio sam da ova objašnjenja prevazilaze formu ovih diskusija "Uradi sam".

Na neki na?in se obra?am i potencijalnim snagama koje žele da se poslom "fasadera" bave profesionalno.S druge strane ova objašnjenja mogu da ukažu na ustaljenje propuste kod svih onih koji se nisu dovoljno edukovali u samoj tematici izrade jedne fasade.Potpuno opravdavam i uvažavam napore obi?nih smrtnika kojima i ja pripadam, da naprave i urade nešto ,bilo šta ,spram svojih mogu?nosti.Sigurno postoji dosta ljudi koji su na klackalici da li treba da urade nešto sami ili je isplativije da se s nekim posavetuju i na kraju krajeva prepuste ovaj zaista kompleksan problem stru?njacima.

Podrazumevani ekonomski faktor se mora uzeti u obzir kao dugoro?no planiranje.Bar tri godine unapred.Trenutna situacija na polju cene energenata nas obavezuje da razmišljamo u tom pravcu.Po meni,to predstavlja odnos uštede energenata za zagrevanje pri ugradnji 5-ice i koriš?enja debljih izolacija(na primer 12cm).

U smislu opravdanosti ,bilo bi dobro uporediti ukupnu razliku u ceni koju zauzima cena stiropora.Naravno da se treba uzeti u obzir i poskupljenje izvodjenja radova kod recimo 12-ice.Ono što je presudno je odnos ve?ih troškova na po?etku u korist uštede enrgenata u roku od samo 3 godine.Mislim da tu leži odgovor i opravdanost.Potpuno se razumemo da je potrebno na takav na?in razmišljati.

Vi tamo ste u situaciji da na to pitanje odgovorite.Po?ev od prora?una pa do prakti?ne primene takvog razmišljanja.Treba razbiti famu o psihološkom zadovoljenju "bolje išta nego ništa".Posebno kod ljudi koji su možda u mogu?nosti da izdvoje i ve?i novac za takvu investiciju.Ili pak opravdanost razmišljanja, da je možda bolje sa?ekati još jednu godinu i uštedeti dovoljno novca(ako je to uopšte mogu?e) za ugradnju deblje izolacije.Sve treba staviti na papir i razmišljati tri godine unapred jer se izolacija postavlja za budu?ih 20-30 godina.Ušteda je ogromna,to kaže prvo praksa a takav stav prate i prora?uni.

Baš u tvojim postovima na jednom mestu je pomenuta i opravdanost u smislu budu?eg obra?unavanja poreza i tržišne cene takvih objekata dalje na tržištu nekretnina.Prodaje objekata ili rentiranja.Koliko god se to nama svidjalo ili ne,uvode nam E.U. standarde u najskorije vreme i u tom pravcu treba i razmišljati koliko je to mogu?e.Ni ja nisam sre?an sa postoje?im zakonima u Švajcarskoj,ovi ovde su majstori u tome da ti "skinu kožu s ledja" na finjaka.U belim rukavicama i to sve demokratski,ali su to neke druge teme !!!

Ni u kom slu?aju nisam imao nameru da reklamiram bilo koga,proizvodja?e ili izvodja?e.Želeo sam da pomognem i ukažem na ono što sam na samom po?etku rekao.Konstantno uproš?avanje i preskakanje obaveznih operacija za postojanost i kvalitet.Ipak je u pitanju veliki uloženi novac i rad. Šta dobijamo za te pare?

Veliki Pozdrav svim mojim kolegama u Srbiji i njihovim mušterijama!!

Profile  

PostPosted: Mon Mar 15, 2010 12:39 am 

pozdrav,

Za momenat bih se vratio na temu "?epova". Ti ?epovi su od stiropora i lako ih je napraviti. Iz table odredjene debljibe (2-3-4 cm) treba izrezati"pak" pre?nika (širine glave/kape tipla...5-6 cm).Sam "?ep" se samo dobro "nabije " u otvor bez upotrebe ikakvog lepka.A ako se desi da ?ep ne stoji pravilno,može se nakapati malo silikona ili bilo ?ega da se on drži za glavu tipla.Sada dolazi do izražaja ne?ija dovitljivost kako da ih napravi.Ako neko uopšte bude radio šlajfanje fasade(koje je obavezno i poželjno),nus produkt je otpadni stiropor.Otpadnog stiropora uvek ima pri izvodjenju fasade.To sve se može samleti i briketirati u ?epove odredjenih dimenzija.
Možda to nekome posluži kao ideja za dodatni posao!!!

Poznato mi je da ima dosta ljudi Majstora,koji su vrsni profesionalcu u svom poslu a rade u Srbiji.Dosta mojih starijih kolega,neki od njih su mene u?ili zanatu,sada su u Srbiji ili Bosni i rade fasade.Imaju sav potreban alat,dobre skele sa gazištem od 80+cm i zaštitnom ogradom.Ima i nekih mojih u?enika koji su se vratili u Srbiju ili Bosnu,tamo su nastavili da rade samostalno ili u nekim boljim kompanijama.Iz tog razloga sam do izvesne granice upoznat sa "sistemom" koji je u Srbiji zastupljen.
Bilo je i dosta ljudi, koji su ovde došli sa odredjenim predznanjem u izvodjenju fasada.Relativno brzo su ušli u ovaj "sistem" ovde,mada je na po?etku bilo situacija koje su za temu "vic dana".Jednom dobrom u?eniku, uz nadzor i savete profesionalca,potrebno je ne više od 6 meseci da ukapira 80% posla.Sve ostalo je praksa i rutina kao u bilo kom zanatu.Uvek ima nešto novo i treba i?i u korak s tim konstantno.?ovek se u?i dok je živ!

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 24 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]