rele wrote:
Voleo bih da imam i podrum pa me zanima koliko to komplikuje izgradnju i pove?ava budžet.
I kako je bolje uraditi podrum, zidan ili izliven od betona?
Naravno da pove?ava budžet ako ho?ete podrum, ali uvek ?e nekom zatrebati dodatni prostor za bilo koje svrhe.
Nego ne znam da li ste ve? pro?itali u vezi drenaže:
http://www.stedljivekuce.com/viewtopic.php?f=58&t=107? tj. ho?u re?i da obavezno uradite drenažu kako treba ako ho?ete da podrum bude bez vode bez obzira da li na mestu gradnje ima podzemnih voda ili ne radi sigurnosti.
Za gradnju podruma je potrebno mnogo zemlje iskopati. Da li ru?nim putem ili uz pomo? mehanizacije ostaje na Vama da se odlu?ite u skladu sa Vašim finansijskim mogu?nostima.
Mišljenja sam da je bolje zidan podrum sa betonskim blokovima jer je brže, jeftinije i lakše nego da izlijete podrum od betona sa obaveznim aditivom za vodonepropustljivost betona jer je tu potrebno mnogo dasaka za šalovanje za obe strane, a nisu nimalo jeftini.
Nego, nešto bih drugo hteo re?i nevezano na Vaše pitanje, sa energetske ta?ke gledišta, prizemlje je uže nego na spratu, a to povla?i za sobom mnoštvo nepoželjnih toplotnih mostova ?ak i sa dobrom termozolacijom ku?e. Zato je moj savet i predlog da se dimenzije prizemlja bolje da uskladi sa dimenzijama na spratu, kako bi se eliminisali sasvim nepotrebni ispusti.
Raspored prostorija je dobar ako imate mogu?nosti da velike staklene površine dnevne sobe budu usmerene ka jugu sa dozvoljenim odstupanjem na bilo koju stranu za oko 20 stepeni sa obaveznim ispustima radi izbegavanja direktnih upada letnjih Sun?evih zraka kako u prizemlju, tako i na spratu proširenjem dela krova.
Broj prozora u kupatilu je potrebno svesti na jedan nije važno koji. Trebalo bi da prozor (sa spoljnom zaštitom od vrelih letnjih Sun?evih zraka) sobe na spratu bude usmeren ka jugu umesto ka zapadu. Sasvim je nepotreban severni prozor u drugoj spava?oj sobi.