Stedljive Kuce

It is currently Thu May 17, 2012 12:26 pm

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Welcome
Welcome to stedljivekuce

You are currently viewing our boards as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content, and access many other special features. In addition, registered members also see less advertisements. Registration is fast, simple, and absolutely free, so please, join our community today!

Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 
Author Message
 Post subject: Nada u skori po?etak
PostPosted: Sun Feb 27, 2011 3:58 pm 

Nadam se da ?u u naj skorije vreme po?eti da se bavim rešavanjem stambenog pitanja.
Trenutno je dilema selo ili grad.
Živim sa porodicom u gradu ali imam želju da se preselim na selo i da napravimo naš mali raj.
Kao rezerva uvek ostaje porodi?na ku?a od mojih roditelja u gradu.
Ovih dana kre?em u potragu za placem.
Našao sam par lepih projekata gotovih montažnih ku?a koje bih prihvatio sa odredjenim izmenama i od nekog drugog materijala.
Tako da o?ekujte da vas malo smaram raznoraznim pitanjima .
Ova mi se trenutno naj više svidja i raspored prostorija nam u potpunosti odgovara.

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Profile  

Post subject: Re: Nada u skori po?etak
PostPosted: Mon Feb 28, 2011 7:42 pm 

Voleo bih da imam i podrum pa me zanima koliko to komplikuje izgradnju i pove?ava budžet.
I kako je bolje uraditi podrum, zidan ili izliven od betona?

Profile  

PostPosted: Mon Feb 28, 2011 8:25 pm 

rele wrote:
Voleo bih da imam i podrum pa me zanima koliko to komplikuje izgradnju i pove?ava budžet.
I kako je bolje uraditi podrum, zidan ili izliven od betona?

Naravno da pove?ava budžet ako ho?ete podrum, ali uvek ?e nekom zatrebati dodatni prostor za bilo koje svrhe.

Nego ne znam da li ste ve? pro?itali u vezi drenaže: http://www.stedljivekuce.com/viewtopic.php?f=58&t=107? tj. ho?u re?i da obavezno uradite drenažu kako treba ako ho?ete da podrum bude bez vode bez obzira da li na mestu gradnje ima podzemnih voda ili ne radi sigurnosti.

Za gradnju podruma je potrebno mnogo zemlje iskopati. Da li ru?nim putem ili uz pomo? mehanizacije ostaje na Vama da se odlu?ite u skladu sa Vašim finansijskim mogu?nostima.

Mišljenja sam da je bolje zidan podrum sa betonskim blokovima jer je brže, jeftinije i lakše nego da izlijete podrum od betona sa obaveznim aditivom za vodonepropustljivost betona jer je tu potrebno mnogo dasaka za šalovanje za obe strane, a nisu nimalo jeftini.

Nego, nešto bih drugo hteo re?i nevezano na Vaše pitanje, sa energetske ta?ke gledišta, prizemlje je uže nego na spratu, a to povla?i za sobom mnoštvo nepoželjnih toplotnih mostova ?ak i sa dobrom termozolacijom ku?e. Zato je moj savet i predlog da se dimenzije prizemlja bolje da uskladi sa dimenzijama na spratu, kako bi se eliminisali sasvim nepotrebni ispusti.

Raspored prostorija je dobar ako imate mogu?nosti da velike staklene površine dnevne sobe budu usmerene ka jugu sa dozvoljenim odstupanjem na bilo koju stranu za oko 20 stepeni sa obaveznim ispustima radi izbegavanja direktnih upada letnjih Sun?evih zraka kako u prizemlju, tako i na spratu proširenjem dela krova.

Broj prozora u kupatilu je potrebno svesti na jedan nije važno koji. Trebalo bi da prozor (sa spoljnom zaštitom od vrelih letnjih Sun?evih zraka) sobe na spratu bude usmeren ka jugu umesto ka zapadu. Sasvim je nepotreban severni prozor u drugoj spava?oj sobi.

Profile  

PostPosted: Mon Feb 28, 2011 9:38 pm 

Nema potrebe za persiranjem što se mene ti?e ;)

Nije mi padalo na pamet da razlika osnove i sprata može da ima toliko neželjenih efekata,no dobro to mi i nije toliko presudno mada mi je dosta lepo.

Po pitanju prozora sam i planirao izvesne izmene i to baš da kupatilo ima samo jedan prozor i to zapadni,jedna spava?a da se prozor sa zapadne prebaci na južnu stranu, a druga da se prozor sa severne eliminiše a da ostane samo zapadni.

Što se mene li?no ti?e po pitanju materijala puna cigla je no1,ali uvek postoji to ali,finansije su dosta ograni?ene pa bi mi dobro došlo neko poredjenje cena materijala i to recimo neka kvalitetnija cigla,ytong a blok bih naj radje izbegao.

Pretpostavljam da izolacija mora svuda samo da ima razlike u debljini iste u zavisnosti na ?ega se stavlja i na koju stranu sveta ako se ne varam.Kolika je preporuka debljine izolacije za koji materijal itd.
?itao sam ovde i da se stavlja parna i vazdušna brana,da li to važi i za naše krajeve ili samo u specifi?nim uslovima i da li kod nas to neko u opšte i primenjuje ili samo u individualnim slu?ajevima ako neko radi sam.

Profile  

PostPosted: Tue Sep 20, 2011 9:28 pm 

Na zalost nista od skorog pocetka,barem sto se tice kuce.
Trenutne finansije dozvoljavaju neki 2.0 stan sto cu ovih dana i da zavrsim pa pocinjem sredjivanje istog.
Kada pocnem sa radovima pocinjem i sa pitanjima a i sa izvestavanjem.
Do tada pozdrav za sve.

Profile  

PostPosted: Wed Sep 21, 2011 1:25 am 

rele wrote:
Pretpostavljam da izolacija mora svuda samo da ima razlike u debljini iste u zavisnosti na ?ega se stavlja i na koju stranu sveta ako se ne varam.Kolika je preporuka debljine izolacije za koji materijal itd.

Preporuka: 10 cm najmanje.

rele wrote:
?itao sam ovde i da se stavlja parna i vazdušna brana,da li to važi i za naše krajeve ili samo u specifi?nim uslovima i da li kod nas to neko u opšte i primenjuje ili samo u individualnim slu?ajevima ako neko radi sam.

Parna brana se postavlja samo unutra u potkrovlju gde se postavlja unutrašnja termoizolacija.

A za spoljne zidove se postavlja UVEK spoljašnja termoizolacija sa poželjnom spoljnom ventilisanom fasadom u svim uslovima i svuda.

Profile  

PostPosted: Wed Sep 21, 2011 1:28 am 

Ne gubi nadu,glavu gore- bice bolje ;)
Meni takodje nista se nije ostvarilo ove godine,a tesko da ce i sledece.....ali ,NADA ostaje i gazim napred!
Zelim ti puno srece u daljim planovima

Profile  

PostPosted: Wed Sep 21, 2011 6:55 am 

tutu-rutu wrote:
Ne gubi nadu,glavu gore- bice bolje ;)
Meni takodje nista se nije ostvarilo ove godine,a tesko da ce i sledece.....ali ,NADA ostaje i gazim napred!
Zelim ti puno srece u daljim planovima

Da, da..... tako i ja ve? 20 godina i ni milimetar napred. :cry:

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]