Program za tabelarne kalkulacije, MS Excel, iz SAH modula paketa Ret Screen.
Na osnovu 22 godine merenja NASA (dato na linku) efektivnog zracenja Sunca za grad Beograd.
Podatak od 1,23 kWh/ m2 za zbirno zracenje od 24 sata je kako sam i napisao upravo za vertikalnu poziciju odnosno zid koji gleda strogo na jug.
Iz podataka za ostale mesece, pogotovo jun-avgust koji se odnose na isti polozaj se moze zakljuciti u verodstojnost da to zaista jeste vertikalna pozicija povrsine na koju pada zracenje.
Quote:
Za prora?un Trombovog zida u knjizi NASUŠNO SUNCE (strana 152) dr. Branko Lalovi? je izabrao vrednost od 4 kWh/m2 (koli?ina sun?ane energije koja po sun?anom januarskom danu prolazi kroz dva stakla) radi optimizacije debljine zida
Ovo mi se cini sasvim u skladu sa merenjima hidrometereoloskog zavoda (sa onog linka) po prozracnom jako osuncanom danu bez oblaka sa 400 W/ m2 po satu.
Mada i uz to malo mi se cini preoptimisticki da ce postojati dan bez ijednog oblaka tokom cele obdanice a u januaru.
Quote:
Srednje mese?no trajanje Sunca za januar je oko 52 h.
Hm, nekako mi ovo deluje nestvarno za januar. Koliko me secanje sluzi prosle i ove zime ako je bilo 2-3 dana Sunca u januaru ukupno a i to vrlo optimisticki. Zapravo nisam do sada nailazio na podatke pojedinacno za svaki od dana tokom januara vec uglavnom na neke statisticke proseke.
A statisticki prosek mi deluje kao sarma - mesa i kupusa ali se ne zna kolikog udela.
Lepo je osetiti 500 W zracenja od Sunca i tada je iza prozora / stakla zaista prijatno, ali pri 10 W (ili 30-tak W) iza prozora / stakla je osecaj hladnoce prisutan.
Ne znam, sareni podaci a ja ne znam ni za jedan izvor informacija iz prve ruke kroz praksu da koristi u januar zracenje Sunca kao osnovni i jedini toplotni izvor za kucu/ poslovnu zgradu/ javnu ustanovu kod nas bilo u Beogradu ili neka bliza lokacija sa uporedivim dobitkom od Sunca.
Vise sam sklon pesimistickom sagledavanju da Sunce u nasim uslovima nije dovoljnog kapaciteta da obezbedi zagrevanje objekata tokom perioda najvecih gubitaka toplote.
Quote:
i bitan je ipak zaklju?ak da tokom najhladnijih zimskih meseci (decembar, januar, februar) pasivna solarna ku?a ne može u potpunosti podmiriti sun?evom energijom za grejanje i da se mora dopuniti ostatak energije (elektri?ni greja?i ili pe? na drva) za dodatno grejanje od 30 do 50%.
Da, da Sunca nema za grejanje dovoljno kada nam najvise toplote treba a za zimsku sezonu najveci deo energije mora da se dovede nekim drugim metodom i da podmiri 70-80% izgubljene toplote kao udeo ta 3 meseca u odnosu na ukupnu grejnu sezonu.