Preneseno iz Elitesecurity-a:
Quote:
Eloiza:Quote:
Sceka:
Meni je bitno da dnevna soba bude prostrana i sa sto vise dnevne svetlosti ali da mi ne smeta direktna sunceva svetlost popodne i predvece. 'Direktno sunce' hocu da 'imam' najkasnije do 14h, posle toga ne. Kako se to uklapa u "Pasivnu Solarnu Kucu"? Nikako, bar ja tako mislim.
„Direktno sunce' hocu da 'imam' najkasnije do 14h, posle toga ne“?!Svaka pasivna ku?a projektne organizacije „NAŠ STAN“ ima staklenik tj. terasu pod duplim staklom i šta Vas spre?ava da boravite u stakleniku i uživate blagodet zimskog Sunca ako je vedar dan sa navijenim budilnikom do 14 ?asova?
Svaka pasivna ku?a projektne organizacije „NAŠ STAN“, što se ti?e vizuelne ugodnosti odn. spre?avanja zasenjivanja (tj. smanjivanja kontrasta) u zadnjem delu prostorije je gra?ena tako da dužina poda od otvora prozora ili balkonskih vrata do suprotnog spoljneg zida ku?e ne bude ve?a 2 x h do 2,5 x h (h je visina od poda do kraja prozora tj. skoro do plafona).
Quote:
Sceka:
Da ne pricam o ostalim stvarima. Samo dnevna soba i kraj, nema sanse. Ali isto tako nema sanse ni da se ja prilagodjavam toliko da moram da se ne osecam lepo samo zato sto projekat ne dozvoljava uticaj mojih osecaja na gradnju. Pa to, po meni, nikako ne mogu da razumem!
Niste uopšte jasni šta ste time hteli re?i?
Sve pasivne ku?e su gra?ene tako da skoro prirodno stapaju sa okolinom sa maksimalnim iskoriš?enjem Sun?eve energije kao što su to uradili preci u Lepenskom viru.
http://www.miloradovic.com/home%20za%20lepenski.htmhttp://stedljivekuce.47.forumer.com/vie ... 9&start=10viewtopic.php?f=60&t=229&p=1574#p1574Quote:
Sceka:
Ni jednog trenutka u to j emisiji nisam cuo od te porodice (muz, zena, troje dece) kako su oni zamislili kucu, njihove zelje u vezi stanovanja, decu niko nije ni pitao...! Samo je pricano koliko kosta i koliko je ispostovan projekat (98% u svemu!). Ne znam da li me razumete...?
Gradite ku?u kako Vi želite – to je Vaše apsolutno pravo.
Quote:
Sceka: Jos jedna stvar. I tamo u toj emisiji a i ovde na temi sam dosao do zakljucka da je jako bitno da se uradi sto 'hermeticnija' kuca. Znaci vazduh samo vestacki cirkulise, kad se iskljuci nema prirodnog toka. Jesam li u pravu?
Što je ku?a hermeti?nija, to su manji gubici toplote iz ku?e tj. manja je promaja i istovremeno ve?i dobitak toplote preko staklenika, Trombe-ovog zida i prozora od Sunca a prozori su normalni tj. otvaraju se i zatvaraju, samo što su prozori dobro termoizolovani sa dva ili najbolje tri stakla i low-e slojem.
Vešta?ka cirkulacija vazduha ima za cilj da bi se što više izmenio zaga?eni unutrašnji vazduh spoljnim vazduhom, a i zimi što više indirektno iskoristila toplota toplijeg zaga?enog vazduha preko izmenjiva?a toplote vazduh/vazduh kako bi se smanjili troškovi za dodatno grejanje svežeg spoljneg vazduha, a leti osvežava unutrašnjost ku?e uz što manje u?eš?e elektri?ne energije „Air condicion“ ure?aja za hla?enje.
Quote:
Sceka:Ako je tako, po mom misljenju, to je vrlo stetno za zdravlje. Imam i primer. Moj ortak je napravio klasicnu, najklasicniju kucu koja postoji (cigle...). Ali, jednostavno je sve prozore napravio tako da se ne otvaraju, ni jedan prozor nije bio nista drugo nego staklo i ram. Sva vrata su bila obicna, najskuplja koja je nasao ali obicna po pitanju dihtovanja, znaci kao i u svakoj drugoj kuci ili stanu. Posle dve ipo godine svi su se razboleli (postepeno, naravno, nije bilo odjednom!) toliko da je bilo zabrinjavajuce. Vise od osam meseci su trajala ispitivanja jer niko nije kontao o cemu se radi. Na insistiranje njegove zene, koja je od pocetka bila sumnjicava (nije bila protiv, samo sumnjicava), promenili su sve prozore na kuci i u roku od dva meseca sve se vratilo u normalu, mislim na zdravlje ukucana! I doktori su potvrdili da ima i te kako veze to sa prozorima!
Vaš ortak je napravio kardinalnu grešku jer nije uzeo u obzir obaveznu izmenu vazduha u ku?i dnevno i nije uzeo u obzir prirodni radioaktivni radon koji izbija iz zemlje. Da je znao za to, ne bi uradio to što je uradio i ne bi se desilo to što se desilo što se ti?e bolesti.
Quote:
Sceka:I tako, niko da pomene zelje a ziveti samo da bi se zadovoljilo nesto tehnicko... Meni to nema smisla. I jos nesto, nisam razumeo da li neko od diskutanata uradi nesto konkretno ili se sve svodi na suvo teoretisanje sa gomilom citata i linkova? Poce li neko da zivi u takvoj kuci, posetiste li nekoga u takvim kucama... To bih voleo da cujem.
Što se mene ti?e, ne mogu Vam pomo?i jer još nisam završio ku?u, a u mom „komšiluku“ (u krugu od 30 km) ve? postoje gotove ku?e, ali eto nisam stigao da ih posetim i pitam......
Quote:
Sceka::
Znaci ovako, prva poruka je datirana 22.01.2009. u 07:35. Pa ne mogu da verujem da niko nije bar bio u takvoj nekoj kuci za svo to vreme?! Mene da nesto toliko interesuje do sada bih garantovano bio u najmanje petnaestak takvih kuca. Najmanje. Zato i ne razumem toliko pricanja i teoretisanja koja malo znace ako se fizicki ne uveris u nesto. Ja sam u selu vise od polovine svog zivota boravio u kuci koja je pokrivena slamom (bar mesec dana godisnje) i tacno znam o cemu se ovde pricalo. Zidovi su bili od nabijene zemlje tako da sam i to razumeo vrlo dobro kad se pricalo o tome. Ali ja sam fizicki bivstvovao u necemu o cemu se ovde prica tako da razumem ono sto se pricalo do u tancine. A tema je kao sto znas, ti si je postavio, "PASIVNA SOLARNA KU?A (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...". Pa gde su ta iskustva i to od 2009-te godina?! To ne razumem. Bio je jedan diskutant koji je ziveo u takvoj kuci, sa pokvarenim ventilatorom - ako se dobro secam-, i osim toga sto je savetovan kako da ispravi greske koje su ostali diskutanti nasli, nista nije iskorisceno od njegovog iskustva. A pazi, on zivi u takvoj kuci a ti i ostali samo pricate o tome! Pa ja bih otisao kod njega istog momenta cim bi taj pristao da dodjem! Pa zar nisam u pravu?
Quote:
Citat:
Svaka pasivna ku?a projektne organizacije „NAŠ STAN“ ima staklenik tj. terasu pod duplim staklom i šta Vas spre?ava da boravite u stakleniku i uživate blagodet zimskog Sunca ako je vedar dan sa navijenim budilnikom do 14 ?asova?
Ne razumem ovo sa budilnikom? Ali da ponovim, objasnim... Necu da "mogu da boravim tamo gde je neko rekao da mogu to da radim" i necu nikakav staklenik nego terasu otvorenu skroz da eventualno ima samo drvenu ogradu! Hocu da moja dnevna soba ima ceo zid sa prozorima i izlazom na ogromnu otvorenu terasu (nikako zastakljenu, pa hocu da izadjem na terasu, pobogu, a ne u staklenik!), drugi zid ceo u prozorima, ostala dva zida bez prozora. I to tako da su direktni suncevi zraci prisutni u toj prostoriji samo do 14h, posle da ih nema! Ja tako hocu da bude. Ne zelim drugacije i ne zelim da "mogu bez sprecavanja". Jer to je nesto sto je bitnije od bilo cega drugog a narocito ne zelim da neko toliko rukovodi mojim nacinom zivljenja da se ja prilagodjavam tehnickim mogucnostima objekta. Ne poseduje objekat mene nego ja njega! Objekat (kuca, stan) mora da bude prilagodjena meni po svim mojim kriterijumima a nikako i ni po koju cenu obrnuto! Jel' sad malo razumljivije? Zato ne mogu da svatim kako niko o tome ne prica nego se svi 'prilagodjavaju', te mora da bude okrenuta na jug, te ovo te ono i to samo gotovim resenjima nekih tamo! Pa necu tako, moja kuca, moja pravila. Ionako ceo zivot zivimo po nekim tudjim pravilima, od kad se ujutru probudimo pa dok ne dodjemo kuci. E tad ja hocu da bude po mome a ne i kucu da mi neko po nekim pravilima napravi! Pa ako ima pameti, hajde da ti projekanti po mojim zeljama i potrebama isprojektuju Pasivnu Solarnu Kucu. Sve ostalo ima koliko hoces oko nas, zovi je ovako ili onako, potpuno sve jedno!
Quote:
Citat:
Sve pasivne ku?e su gra?ene tako da skoro prirodno stapaju sa okolinom sa maksimalnim iskoriš?enjem Sun?eve energije kao što su to uradili preci u Lepenskom viru.

Pa nije bitno sto se tako stapaju ako ne zadovoljavaju osnovnu bit svega a to je moje potrebe. I u cemu je poenta citirane recenice? Pa imam i veliki izbor peciva u pekari pa biram koje pecivo mi se svidja. Ali i postoji mogucnost da ja kuci sam ispecem pecivo koje je potpuno onako kako ja hocu i to me zadovoljava u potpunosti u odnodu na ostala koja je neko drugi pekao po svojim pravilima a koje konzumiram samo u zavisnosti od trenutnog raspolozenja. Tako bi ja da se 'ispece' kuca kako to meni odgovara a da pri tom bude Pasivna Solarna Kuca!
Quote:
Citat:
Vešta?ka cirkulacija vazduha ima za cilj da bi se što više izmenio zaga?eni unutrašnji vazduh spoljnim vazduhom, a i zimi što više indirektno iskoristila toplota toplijeg zaga?enog vazduha preko izmenjiva?a toplote vazduh/vazduh kako bi se smanjili troškovi za dodatno grejanje svežeg spoljneg vazduha, a leti osvežava unutrašnjost ku?e uz što manje u?eš?e elektri?ne energije „Air condicion“ ure?aja za hla?enje.
Vestacka cirkulacija je vestacka, tacka. Vestacka cirkulacija podrazumeva vestacki pritisak u kuci. To znam jer ceo zivot radim u studijima koji su bolje 'hermetizovani' od svake Pasivne Solarne Kuce (ili u najmanju ruku identicno tako jer je Studio i zvucno i po svim drugim pitanjima potpuno, 100% izolovan!) tako da savrseno znam sta je to kad danima, nedeljama, mesecima i godinama radis po desetak i vise sati pod vestackom cirkulacijom vazduha. Apsolutno je 'dzaba' sto postoje najskuplji filteri na svetu (koji su ugradjeni u ventilacione sisteme skoro svih studija o kome sam radio!) kad se to 'oseti' i to prilicno! Ali ja to ne mogu da promenim, to je tako zato sto je namena prostora takva da drugacije ne moze i to ne samo kod nas nego je tako i svuda u svetu. I to je ok, tamo radim ali jos i da tako bude i tamo gde ne radim nego zivim?! Pa nece da moze.
I garantujem da to nije dobro ni zdravo. Ne pricam napamet, vise od trideset godina tako radim pa imam puno iskustva sa vestackom cirkulacijom vazduha, vestackim osvetljenjem...! Ne valja to, nikako ne valja, veruj mi.Pozdrav!
Quote:
Eloiza:
U pravu ste što se ti?e pri?anja i teoretisanja.
Temu sam otvorio u ovom forumu jer je najpose?eniji i ima mnogo ?lanova nadaju?i da ?e se javiti nekolicina koji ve? imaju takve ili sli?ne ku?e ili da imaju komšiju u blizini da ovde prenesu šta znaju o tome, ali na moju žalost ovaj forum, sem „jozimira“ (onaj sa pokvarenim ventilatorom), nijedan od hiljadu vlasnika solarnih ku?a gra?enih u bivšoj SFRJ ne pose?uje ovaj forum.
A onaj „jozimir“ iako ima pasivnu ku?u i živi u njoj, NE?E da prenese svoja iskustva na ovoj temi iako sam ga preko pp molio da prenese svoje utiske. Ne?e ?ak ni da pomene da je u me?uvremenu rešio problem sa ventilatorima i da prenese svoje nove utiske ovde o tome u odnosu na pre?ašnje stanje.
I zbog toga sam i odustao od ovog foruma, jer mi se smu?ilo da samo ja, pa ja povremeno stihijski ubacujem citate, video klipove tek toliko da pobudim zanimanje za to. Ali to NIKOGA ne interesuje ?ak iako je na moje ?u?enje ova tema jedan od najpose?enijih.
Drugo, bio sam kod nekolicine od njih u svom „komšiluku“ koji imaju pasivne ku?e i dao sam im adresu foruma da prenesu svoja iskustva i ..... ništa. Jedan od vlasnika je pre tri godine umro, drugi je prezauzet svojim privatnim biznisom, a tre?i je nezainteresovan,.....
I zahvaljujem na Vašem iskustvu u vezi vešta?kog ubacivanja vazduha.
Quote:
Sceka::
Pa ok, a sta si ti uradio sa svojom kucom? Malo je bez veze da propada, ipak je rec o dvadesetak godina (kol'ko me secanje sluzi) jel' da?
Pozdrav!
Quote:
Eloiza:
Ta?no je da stoji ve? punih 20 godina jer nas je od 1990 godine zadesila ekonomska kriza i rat, pa navodno pokušavam na?i neki kompromis, ali u ovakvoj pasivnoj solarnoj ku?i nema kompromisa u cilju energetske efikasnosti, a to zna?i da danas zahteva mnogo više finansijskog ulaganja nego u odnosu na 1990 godinu. Bilo je onda sve relativno jeftino, a danas je sve bukvalno skupo.
Quote:
Sceka:
Pa ja bih onda batalio to. Bolje je da se iskoristi bilo kako nego da propada, a ocigledno propada. Ali nemoj da me shvatis pogresno, samo razmisljam.
Pozdrav!