Stedljive Kuce

It is currently Thu May 17, 2012 12:33 pm

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Welcome
Welcome to stedljivekuce

You are currently viewing our boards as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content, and access many other special features. In addition, registered members also see less advertisements. Registration is fast, simple, and absolutely free, so please, join our community today!

Post new topic Reply to topic  [ 14 posts ]  Go to page Previous  1, 2
Author Message
 Post subject: Re: Pasivni solarni sitem grejanja na bazi plastenika
PostPosted: Sat May 08, 2010 7:22 pm 

Jasnija mi je ideja primene sada, sistem pogodan za ve?e protoke vazduha uz niže temperature što je obi?no za neku industrijsku primenu kao što je primer sa farmom.
Mišljenja sam da bi bilo ipak zgodno imati neke brojke upravo radi indsutrijske primene gde je biznis plan uobi?ajena aktivnost planiranja a tu energetika ima veliku ulogu u prora?unu rashoda proizvodnog ciklusa.

Profile  

PostPosted: Sat May 08, 2010 9:49 pm 

Stranger2 wrote:
Pa mislim isto sto sam i mislio, voda nema prednosti nad gardjevinskim otpadom za ono sto sam ja hteo. Gradjevinski otpad ne moze da iscuri. Ne moze da se probusi. Ne moze sam od sebe da se usmrdi. A uz to ima neizmerno vecu dodirnu povrsinu sa vazduhom u poredjenju sa buradima (sa vodom).

Tu si u pravu.

Jedino što voda kao te?nost ima prednost u odnosu na ?vrsti gra?evinski šut je što 1 m3 vode može u sebi da znatno više akumulira toplotu u odnosu na 1 m3 gra?evinskog šuta tj. 1 m3 vode akumulira istu koli?inu toplote koliko i 2 m3 gra?evinskog šuta.

Ve?a koli?ina toplote zna?i sporije hla?enje tokom višednevnih obla?nih dana tj. što duže vreme sigurniji i prijatniji boravak u objektu.

Profile  

PostPosted: Sun May 30, 2010 8:25 pm 

Odakle taj podatak da voda moze da akumulira dva puta vise toplote?

Ja nemam podatke ali logicno mi je da je toplotni kapacitet proporcionalan masi. Beton je otprilike dva puta vece mase od vode.

Profile  

PostPosted: Sun May 30, 2010 11:50 pm 

Stranger2 wrote:
Odakle taj podatak da voda moze da akumulira dva puta vise toplote?

Ja nemam podatke ali logicno mi je da je toplotni kapacitet proporcionalan masi. Beton je otprilike dva puta vece mase od vode.

Ta?no je da je gustina betona 2300 kg/m3, a vode 1000 kg/m3, ali zaboravljaš na toplotne kapacitete materijala.
Beton ima specifi?nu toplotu od 838 J/(kg stepK), a voda 4190 J/(kg stepK)

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 14 posts ]  Go to page Previous  1, 2

All times are UTC + 2 hours [ DST ]