Stedljive Kuce

It is currently Thu May 17, 2012 12:37 pm

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Welcome
Welcome to stedljivekuce

You are currently viewing our boards as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content, and access many other special features. In addition, registered members also see less advertisements. Registration is fast, simple, and absolutely free, so please, join our community today!

Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Photovoltaic PV by Zoran Trenov
PostPosted: Fri Apr 30, 2010 12:02 am 

Covek je stvarno neverovatan. Tako komplikovano a tako prosto. Svaka cast na fotografijama.
Image
novi projekat..solarne panele:))

Image
otpakivanje

Image

Image
Image

montiranje solarnih panela
Image

Image

Image

Image
ovo su trenuci koji me cine zadovoljnim:))

Image
2kW array

Image
montaza invertera SolarMax 3000S vrlo jednostavno..samo se ubode DC + i DC- konektor u inverter ,AC izlaz se prikaci na automatski osigurac min.13A ili sklopku...i onda treba da dodju ljudi iz elektrodistribucije da ga prikljuce na strujni vod..
e ali ja njih nisam cekao pa sam ga sam prikljucio u najblizi
utikac..ali to je privremeno, dok ga ovi iz el-distribucije ne prikace na strujni vod..to sam nesmem da radim ,zakonom nije odobreno, nije odobreno ni ovo preko najblizeg utikaca ali ja sam iz Srbije..stranac i pravicu se malo lud:))

Image
evoga vec radi:))
virker:))
inverter_ solmax_ er fra Switcz
købt på internet side:
http://www.solar-shop.com

Image
ovde se vidi koliko predaje struju u glavni vod..nije mnogo ali ujutro i nije suncano

Image

evo kako je to prosto ko pasulj:))

Solarne panele sam kupio u Kini 1,8$ Americkih po Watt
firma u kojoj sam kupio zove se Sinosola. Evo i web
www.sinosola.com transport 50$ brodom do Danske i plus troskovi carinjenja i razne takse koje sam platio u Danskoj
400$, plus on-grid inverter 3000 Watt cirka 1200 eura
Inverter je Svajcarske proizvodnje SolarMax narucen
preko www.solar-shop.com
Aluminijumske profile i razne shrafove preko www.fotovoltaik.de to je kostalo oko 1150 eura
Eto toliko samo da napomenem da cene panela opada,ako
se kupuje malo veca kolicina 1 mega Watt onda je cena 1$
po Watt.. za sada ,ali cene panela su u opadanju
Eto toliko..pozdrav

Profile  

Post subject: Re: Photovoltaic PV by Zoran Trenov
PostPosted: Fri Apr 30, 2010 12:06 am 

Prvo da pohvalim rad i da na brzinu postavim par pitanja:

- O kojim se panelima tacno radi? Snaga??
- Sad kad se sve to sleglo pomalo. Kolika je prosecna dnevna proizvodnja el. energije. Ako imas neku tablicu li podatak.

Za one koji neznaju samo da pojasnimo da se ovde radi o tzv "ON GRID" sistemu tj da nema skladistenja stuje vec se sva struja salje direktno nazad u mrezu.

Profile  

PostPosted: Fri Apr 30, 2010 7:08 pm 

profi montaža, sjajno.
Gde je lokacija, Danska ?
Koliko se o?ekuje godišnji prinos u kWh ?

Profile  

PostPosted: Fri May 14, 2010 12:51 am 

Sjajna stvar. Da li možda neko ima nekakvu informaciju kada ?e ovo biti mogu?e i u Srbiji?
Investicija nije mala, ali pored finansijske koristi tu su i mnoge druge satisfakcije koje puno više vrede.

Profile  

PostPosted: Fri May 14, 2010 1:26 pm 

tata brada wrote:
Sjajna stvar. Da li možda neko ima nekakvu informaciju kada ?e ovo biti mogu?e i u Srbiji?
Investicija nije mala, ali pored finansijske koristi tu su i mnoge druge satisfakcije koje puno više vrede.

Evo stvari stoje ovako. Stvar je odlicna, moze da se isplati ali samo uz pomoc drzave. Kad ce to kod nas da se desi to niko nezna... Po nekom zakonu Eu recimo drzava ti dotira i do 55% u nekim zemljama od ukupne investicije. Pre ili kasnije ce i u Srbiji to da zazivi. Svu struju koju napravis su duzni da otkupe od tebe po cenama koje su mnogo vise od trenutnih. Recimo ovde na Kipru trenutno placaju 0.30 evra po Kw predate struje. To je vise stvar za drzavu koliko i sta ce ti priznati. Ali poznajuci ih... sumnjam da ce ista biti od toga u skorije vreme.

Koliko vidim da se neki "veliki" da ih ne imenujem uveliko spremaju da utrce sa vetro parkovima u Srbiju. I oni su u problemu oko dobijanja dozvola iako se radi o investicijama od par desetina miliona evra. A ti isti putuju sa predsednikom "Vam" po belom svetu svaki dan (namerno pisem Vam jer ga ja ne smatram za svog predsednika kao ni ministra koji je zaduzen za tu oblast). Dok tamo ne proradi kuka i motika i ne promeni se svest u glavama nekih ljudi... Zaboravi.

U ovom momentu imas relativno jeftine sisteme sa skladistenjem energije. Ali kako ih uvesti???

Carina??? Porezi????

Cekamo cika Energiju da se vrati sa najsvezijim informacijama sa sajma tehnike. Ako sve bude po planu imacemo za par dana neke novine na forumu po ovom pitanju. U pregovorima smo sa nekim firmamam koje bi trebale da dodju da nas podrze i pomognu u radu foruma po pitanju solarne energije

Profile  

PostPosted: Thu Jul 01, 2010 6:21 pm 

Sistem koji se "mesa" sa strujom od elektrodistribucije nema sanse da bude jeftin pogotovo u slucaju tako malih panela postavljenih samo na jednoj obicnoj kuci.

Mene zanima koliko wata se dobija od celog ovog sistema recimo u trenutku kada je najsuncanije? posto je inverter snage 3000W onda pretpostvaljam da je maksimum blizu 3kW

Ovde su navedene cene po watu ali ne pise koliko je on wata montirao???
Ako je montirao oko 3000 W kao sto ja pretpostavljam onda znaci da je platio panele izmedju 5 i 6 hiljada dolara.

E sad treba jos izracunati koliko vremena bi za 6000 dolara mogli placati obicnu struju da u kuci imate ukljucene potrosace 1-3 kW recimo 16 sati na dan. Verovatno jako dugo. Ali ipak za vikendice mi to ne deluje kao lose resenje. Za vikendicu verovatno ne treba vise od 1-1,5 kw.

Profile  

PostPosted: Thu Jul 01, 2010 7:39 pm 

Quote:
Sistem koji se "mesa" sa strujom od elektrodistribucije nema sanse da bude jeftin pogotovo u slucaju tako malih panela postavljenih samo na jednoj obicnoj kuci.

Sisteem koji se mesa sa strujom od elektrodistribucije je najjevtiniji sistem. U protivnom ti trebaju baterije da bi cuvao energiju. E, a tek to kosta...

Quote:
Ovde su navedene cene po watu ali ne pise koliko je on wata montirao???

Ima 10 panela sto je 2Kw ukupno. Znaci da bi u idealnim uslovima mogao dobiti oko 20Kw dnevno. U praksi je to oko 30% manje.

Quote:
E sad treba jos izracunati koliko vremena bi za 6000 dolara mogli placati obicnu struju da u kuci imate ukljucene potrosace 1-3 kW recimo 16 sati na dan.

Pa u svakom slucaju mnogo manje. Ali ima tu par drugih stvari.

1. Nemoj da zaboravis da je njemu "truli zapad" vratio 50% ulozenih sredstava nazad.
2. Tu su poreske olaksice jer sam proizvodi energiju + on prodaje mnogo skuplje nego sto kupuje struju
4. Povecana vrednost objekta
5. Struja nije skupa kad se malo trosi. Skupo je kad udjes u crveno. Sve sto vratis nazad ti se odbija od ukupne potrosnje i samim tim si sto je moguce vise van crvene zone sto je i najbitnije.

Pogledaj malo po forumu imas tablice za izracunavanje godisnje proizvodnje po Kw za odredjenu oblast.

Profile  

PostPosted: Fri Jul 02, 2010 8:14 pm 

Koja je fora prodati skuplje a trositi jeftinuju struju?Gge je tu njihova racunica?

Profile  

PostPosted: Fri Jul 02, 2010 9:34 pm 

Sto se tice cena panela gledao sam jednom na televizoru jedan covek iz hrvatske je rekao da je u hrvatskoj cena oko 20 hiljada kuna po kvadratu. To je znaci negde oko 2,8 hiljada evra.

Quote:
Sisteem koji se mesa sa strujom od elektrodistribucije je najjevtiniji sistem. U protivnom ti trebaju baterije da bi cuvao energiju. E, a tek to kosta...

Pa mozda je jeftiniji od ostalih varijanti ali ja kazem da ne moze biti jeftino jer nije tako jednostvano. Sigurno mora biti tacn oodredjeni inverter koji njihova elektro kompanija odobrava.

Sad dobro njemu ispadne jeftino jer to drzava potice ali govorim uopstenio...

Profile  

PostPosted: Sat Jul 03, 2010 12:03 am 

Cena kolektora se ne odredjuje po kvadratu nego po snazi izrazenoj u Wat-ima. Trenutno je cena na svetskom trzitu oko 1.5$ po wat-u za Kineze pa do 3$/W za renomirane firme. Okvirno. Znaci da recimo 2 Kw panela kostaju oko 3000$. Moze i da se izboksuje jeftinije na kolicinu.

Kompletan sistem kao ovaj bi trenutno bio manje od 5000e sa sve pretvaracem, modulima i bravarijom.Naravmo sa vecom kolicinom Kw se smanjuje cena.

Kod pretvaraca nema neke velike mudrosti. Zna se koje standarde treba da ispostuju i drzava ih kao takve prihvata ili ne. Ako ima atest tu je kraj. Jedna od poznatijih marki je recimo Sunny Boy i idu od 1Kw pa do par desetina kilowata.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]