Stedljive Kuce

It is currently Thu May 17, 2012 12:38 pm

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Welcome
Welcome to stedljivekuce

You are currently viewing our boards as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content, and access many other special features. In addition, registered members also see less advertisements. Registration is fast, simple, and absolutely free, so please, join our community today!

Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
 Post subject: Piramida/hrpa kao alternativa trombovom zidu
PostPosted: Thu Jul 01, 2010 6:50 pm 

Evo jedna moja zamisao koju sam izneo na jednom drugom forumu pa cu prekopirati tekst:

Evo napravio sam svoju viziju alternative trombeovom zidu. Ispod su slike.

Vidim da se govorilo da je trombeov zid skup a da je koriscenje zemlje komplikovano.. ja umesto toga predlazem piramidu tacnije hrpu gradjevinskog otpada izlepljenog malterom (da sprovodi toplotu brzo kroz celu hrpu) i na kraju prefarbanu mat crnom bojom.

Opis detalja koji se vide na slikama ispod:
- crna "piramida" sirine 2 metra i visoka metar
- jedan komad stakla oblika kvadrata dimenzija 2x2 m i dva trouglasta komada stakla koja se dobijaju kada komad od 2x2 preseces po dijagonali.
- poklopac istog oblika kao povrsina ta tri stakla. Dize se i spusta poput kabine na avionu.
- poklopac sa gornje strane od aluminija ili nekog slicnog sjajnog materijala da se sto manje greje.

Image

Image

Na trecoj slici se vidi kakao bi senka padala u februaru mesecu (tacno sredina zime) u 14h u Beogradu ako je ovaj elemenat okrenut tacno prema jugu. Vidi se da svetlost pada na crnu piramidu pod ideealnim uglom za hvatanje toplote:

Image

Na cetvrtoj slici je prikaz od strane sunca u 7h ujutro u februaru mesecu (tacno sredina zime) u Beogradu ako je ovaj elemenat okrenut tacno prema jugu. Svetlost opet pada na piramidu pod dobrim uglom:

Image

Na petoj slici je prikaz od smera sunca u tacno u podne u sred leta u Beogradu ako je ovaj elemenat okrenut tacno prema jugu. Vidi se da je i tada crna piramida idealno izlozena suncevoj svetlosti.
Dakle, oblik i raspored stakala je idealan da se toplota moze maksimalno hvatati tokom celog suncanog dela dana i tokom cele godine:

Image

Profile  

Post subject: Re: Piramida/hrpa kao alternativa trombovom zidu
PostPosted: Sat Aug 14, 2010 11:28 am 

@Stranger2,

da li možeš malo podrobnije da objasniš kako ?etvorostrana piramida svojim oblikom predaje toplotnu energiju ka prostorijama?

Ako možeš, dodaj i dodatne uporedne crteže što se ti?e pove?ane prijemne površine u odnosu na standardan zid ili kocku.

Ako sam razumeo, crna piramida je u stvari samo pove?ana masa sa ve?om prijemnom površinom i sa nagibom površina kako bi primali sun?eve zrake pod što povoljnijim pravijim upadnim uglom (tj. bolje iskoriš?ava prijem sun?eve energije ako je ugao upada sun?evog zra?enja prema površini piramide oko 90 stepeni sa isto?ne strane, kad Sunce u zoru svane do oko podneva, južne strane oko podneva i zapadne strane kad isti zalazi od oko posle popodne pa sve do zalaska) u stakleniku i zra?enjem piramide se vazduh u stakleniku zagreva i ventilator u zidu ku?e usisava topao vazduh i ubacuje u unutrašnjost ku?e.

Uzgred, šta misliš o ovom dole priloženom linku i slikama izgleda ku?a na Lepenskom Viru?

http://www.stedljivekuce.com/viewtopic.php?f=60&t=9&p=795#p795

Image
Slika 2 – Geometrija osnovice kuca na Lepenskom Viru po Srejovicu, preuzeto iz on-line literature (8).

Image
Slika 4 – Pretpostavljen izgled kuca na Lepenskom Viru po Srejovicu, preuzeto iz literature (7).

Image
Slika 5 – Ukopavanje i zidovi pod nagibom od pruca po Srejovicu, preuzeto iz literature (7).

Li?no mislim da oblik ku?e na Lepenskom Viru ima bolji i iskoristiviji prijem Sun?evog zra?enja sa isto?ne, zapadne i južne strane u odnosu na ?etvorostranu piramidu.

Profile  

Post subject: Re: Piramida/hrpa kao alternativa trombovom zidu
PostPosted: Fri Aug 20, 2010 6:15 pm 

Ja sad tek citam odgovor....
Nisam sada za svojim kompjuterom pa ne mogu da okacim sve.

Quote:
Li?no mislim da oblik ku?e na Lepenskom Viru ima bolji i iskoristiviji prijem Sun?evog zra?enja sa isto?ne, zapadne i južne strane u odnosu na ?etvorostranu piramidu.
Ja sam nacrtao kao cetverostranu piramidu jer mi je tako bilo lako nacrtati ali u stvarnosti to bi bila hrpa gradjevinskog otpada najverovatnije kupastog oblika (jer hrpe imaju takav oblik)

Poenta je dakle da se umesto zidanja i smestanja zida radi nesto jednostavnije. Jednostavno se unese gradjevinski otpad koji je prakticno besplatan i naslaze na odabrano mesto. Prednost u oodnosu na klasican trombov zid je u ceni i jednostavnijoj gradnji.

Quote:
Ako možeš, dodaj i dodatne uporedne crteže što se ti?e pove?ane prijemne površine u odnosu na standardan zid ili kocku.
Kasnije cu okaciti taj crtez ali bitno je sledece:
Cetverostrana piramida kao ona na slici jednake zapremina ima nesto malo manju povrsinu gledano iz pravca sunca u poredjenju sa trombeovim zidom jednake zapremine.
Medjutim to je samo teoretski crtez. U preksi to bi bila hrpa koja bi imala drugacije prednosti (u odnosu na zid) koje se ne mogu videti na crtezu:
- Hrpa se jednostavno "sastavlja" i "rastavlja". Ogromna prednost u odnosu na zid.
- Fleksibilna velicina, mozete dodati jos otpada ako treba da bude vece ili odneti ako se ispostavi da je prevelika.
- Postoji mogucnost da bi se u praksi ispostavilo da je je pogodnije drugacija velicina hrpe za dane kada je vreme ouncanosti kracie i kada je duze. Ako jeste tako onda bi hrpa opet imala ociglednu prednost jer bi je rucno uvecali ili smanjili po potrebi.
- Hrpa bi imala ogromnu dodatnu povrsinu sa vazduhom jer se sastoji od nepravilnih hrapavih komada betona. Zbog visestruko vece povrsine (hrapavosti) svoju toplotu bi definitivno brze predavala vazduhu nego zid.
- Hrpa ili piramida ili kupa je sama po sebi stabilna gradjevina koja se ne mora ucvrscivati i ne moze pasti ni na koga. Zid mora biti dovoljno ucvrscen da ne padne na nekog.
- Zid se mora radi ucvrscivanaj povezati sa ostalim zidovima, podom i plafonom pa na njih odlazi i deo toplote. To je jedan rasip koji hrpa ne bi imala. Hrpa moze da se poslaze na table stiropora i tako da ne bi morala imati gubitke takve vrste.
Zid ne mozete tako izolovati jer bi onda izgubio stabilnost (mogao bi pasti bez jakog ucvrscenja).

Quote:
Ako sam razumeo, crna piramida je u stvari samo pove?ana masa sa ve?om prijemnom površinom i sa nagibom površina kako bi primali sun?eve zrake pod što povoljnijim pravijim upadnim uglom (tj. bolje iskoriš?ava prijem sun?eve energije ako je ugao upada sun?evog zra?enja prema površini piramide oko 90 stepeni sa isto?ne strane, kad Sunce u zoru svane do oko podneva, južne strane oko podneva i zapadne strane kad isti zalazi od oko posle popodne pa sve do zalaska) u stakleniku i zra?enjem piramide se vazduh u stakleniku zagreva i ventilator u zidu ku?e usisava topao vazduh i ubacuje u unutrašnjost ku?e.

Otprilike tako.
Bila bi smestena u posebno izgradjenu komporu van kuce. Nacin prenosa toplote, koji si pomenuo, sa ventilatorom je logican ali verujem da ima vise nacina da se njena toplota koristi i transportuje.

Quote:
Uzgred, šta misliš o ovom dole priloženom linku i slikama izgleda ku?a na Lepenskom Viru?

Inspirisan je oblikom suncanog casovnika. Istu ideju sam i ja imao sa ovom "piramidom"/hrpom. Ali ima par bitnih razlika.

- On je zamislio celu gradjevinu takvog oblika i time je smanjio univerzalnost. Takva gradjevina ce primati vise toplotnih zraka ali da li je to uvek pozeljno?
- Ono sto je prednost tokom zime bila bi mana tokom leta. Takav oblik je prilagodjen zemljama u kojima je uvek potrebno grejenje, npr: severni pol, Sibir, Severni deo skandinavije...
Za druge zemlje korisnost bi mogla biti vrlo upitna.
- kod mojeg objekta (kompore sa piramidom/hrpom) taj problem je resen tako sto komora ima svoj poklopac koji sprecava dalje zagrevanje onda kada nije pozeljno.

- Iz prvog crteza sa trouglovima se vidi da je on odabrao ugao od 60 stepeni kao osnovu za oblik. To sigurno nije dobio merennjem jer ako pogledate suncani casovnik videcete da da tu nema "jednostavnih" uglova.

Ja na onim crtezima komore u kojoj je piramida sam takodje koristio pojednostavljen oblik. Izradjena od dve table stakla jedna 2x2m a druga ista takva ali rasecena po dijagonali na dva trougla. To takodje nije 100% najoptimalniji oblik ali uzeo sam u obzir i to da bi i sam plan izgradnje trebao delovati jednosatvnije. Tako da moze svako da to primeni.

Naravno i taj objekat sa mojih crteza je moguce napraviti drugacija, ili koristeci vise manjih komada stakla...

Ako ima zainteresovanih mogaob bi da nacrtam jos varijanti i mozda optimiziujem neke dimenzije...
Pitajte slobodno, sta god vas zanima.

p.s.
kasnije cu okaciti i te druge crteze...

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]