energija wrote:
uradio sam wrote:
hmm..hvala..
ja sam ostavio mesta za 12cm..........
sve je to ok u nekoj minimalistickoj verziji, ako zelis bolje od proseka sto se tice komfora mikroklime koji cm vise stiropora i koji cm vise kosuljice sigurno ce dati doprinos.....
.....Ja bih u razmatranje uzeo vezu debljine kosuljice, grejanja i solarnih dobitaka kao element pri odabiru optimalne podne konstrukcije.
Sta reci.... covek, kao sto si i sam video u njegovoj temi, ima ogranicenu visinu za izradu poda.....a sto se tice ovog razmatranja,pa ti si najkompetentniji ovde-sta bi ti konkretno preporucio u datoj situaciji?
Poznajem coveka koji je radio podno grejanje ovako: na nultu plocu 5 cm staklene vune, najlon, preko armaturna mreza, cini mi se 6mm, OKITEN crevo mislim 3/4 i na to estrih oko 7cm (ako se dobro secam), keramicke plocice. Kotao je sam pravio, potrosnju konkretno ne znam, rekao je da nije velika.
Ima kucu od siporeksa + 5cm staklene vune + cigla 12 cm, drveni prozori sa duplim staklom, prizemlje+sprat = sve ukupna povrsina oko 200m2 (i podrum od nekih 40 m2 gde mu je kotlarnica i solarni spremnik sanitarne vode), s tim da na spratu ima radijatore. Leti sanitarnu vodu greje sa 2 solarna panela - oko 4m2.
Bio sam nekoliko puta kod njega, zimi je uvek toplo, leti zna da bude vrucina, ali covek jednostavno ne zeli da robuje zatvorenom prostoru i drzi otvorena vrata veci deo dana otvorenim osim u visokim popodnevnim vrucinama.
Sve to je u funkciji 21 godinu i problema sa radom nema. Covek je stari SAM-ovac i poznaje dosta materiju oko koje se mi ovde interesujemo. Hocu da kazem da sve moze da funkcionise kada se dobro uradi i prethodno proracuna - cak i sa okitenom a kamoli danasnjim novotarijama.... to je samo moje skromno razmisljanje koje zelim da podelim sa Vama...
Pozdrav drugari