Stedljive Kuce

It is currently Thu May 17, 2012 12:39 pm

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Welcome
Welcome to stedljivekuce

You are currently viewing our boards as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content, and access many other special features. In addition, registered members also see less advertisements. Registration is fast, simple, and absolutely free, so please, join our community today!

Post new topic Reply to topic  [ 31 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4  Next
Author Message
 Post subject: Podno grejanje
PostPosted: Tue Nov 23, 2010 3:43 pm 

nisam video ovu temu, ako vec postoji uputite me...
ako ne postoji...

planiram podno u kuci po sistemu hidro izolacija,najlon, termo izolacija(stiropor/dur) armaturna mreza na koju se fiksiraju cevi ,i preko svega kosuljica oko 6cm,oko 4cm preko cevi...plocice..
e sad jos nisam nasao podatke u vezi debljine cevi i koliko krugova treba po prostoriji,tj koliko metara po kvadratu...
neki kazu 10 neki manje ????

Profile  

Post subject: Re: Podno grejanje
PostPosted: Mon Nov 29, 2010 12:11 pm 

Princip slojeva je taj koji si naveo za sistem sa mokrim estrihom.

Uobicajeno je da se koriste Pex Al Pex cevi (obavezno takve sa Alu vazdusnom barijerom) dimenzija 16/12mm.

Mineralni armirani estrih (betonska kosuljica) se obicno postavlja debljine 8-10cm iznad cevi radi povoljnog efekta termicke mase tj akumulacije i sigurnosti da se ne ostete cevi.

To znaci da predvidjena debljina poda u sistemu mokrog podnog grejanja zauzima oko 15-25cm visine prostorije pa tome treba prilagoditi (od samog starta) i mere vrata kao i voditi racuna o tome prilikom postavljanja istih.

Kolicina i raspored grejnih cevi se odredjuju na osnovu toplotnih gubitaka te prostorije (a to opet znaci proracun termickih gubitaka, ventilacionih gubitaka i termickih dobitaka) i unapred odredjenog po planu rasporeda namestaja na podu.

Neka pravila su da povrsina poda treba da ima (prosecnu radnu) temperaturu u opsegu 25-27C, za izuzetno niske spoljne temperature i do 29-30C kao i da je veca gustina cevi (manji medjusobni razmak) po obodu prostorije i ispod prozora/vrata a najmanja gustina cevi u sredini sobe.

Tamo gde ce se na pod postaviti orman, tepih, krevet i slicno se ne postavljaju cevi ili vrlo retko a tamo gde je slobodna povrsina poda se cevi postavljaju gusce.

Vrlo okvirno za tvoju kucu kao smernica za razmisljanje uz 10cm stirodura na podu ispod cevi dovoljno bi bilo postaviti cevi na oko 20-25cm razmaka.

Pexalpex cevi nisu dobri provodnici toplote, podno grejanje je niskotemperaturno pa je stoga i kolicina toplote koju odaju cevi po duznom metru dosta mala u poredjenju sa tradicionalnim grejnim telima.

Racunaj reda 10-tak do 30-tak W po metru zavisno od temperature polaznog voda.

Zbog hidraulickog otpora cirkulaciji vode obicno se ne stavlja jedan grejni krug duzi od 120m cevi kao gornja granica (preporuka) a vrlo cesto je to oko 80-90m.

Ako je potrebno zbog velikih gubitaka prostorije postaviti duze cevi prave se 2, 3 ili vise odvojenih krugova.

Takodje, preporuka je da se izbegava resenje stavice se manje cevi a povecace se temperatura vode.
Razloga je puno, od tehnickih do higijenskih i zdravstvenih pa i finansijkiih ali o tome neki drugi put.

Ukratko, redosled radova je da se prvo uradi projekat / proracun termike i odrede krugovi i oblik polaganja cevi a prema predvidjenom krajnjem stanju te prostorije.

Moze se i napamet metodom probe i pokusaja krenuti u posao pa kasnije ako se pokaze da se pogresilo u pogadjanjima ici u renovaciju i ponovno polaganje cevi prema stvarnom stanju.

Varijanta naknadnih prepravki na taj nacin je po pravilu daleko skuplja nego da se uradi kako treba vec iz prvog puta.

Napomena: iako ne deluju kao veliki gubici toplote koja ide nadole u zemlju zaista nema nijednog razloga da se trosi energent za zagrevanje zemlje ispod kuce tako da se maksimalno treba potruditi da bude sto deblja izolacija ispod podnog grejanja.

Profile  

PostPosted: Mon Nov 29, 2010 12:34 pm 

hmm..hvala..
ja sam ostavio mesta za 12cm, moj prijatelj je radio sam,pa sam po njemu planirao ,jer mu se pokazalo dovoljno
hidro+folija+5,6cm stiropor+ 6cm kosuljica sa cevima...+plocice... i mislim da idem krugove po 70m..???

Profile  

PostPosted: Mon Nov 29, 2010 2:00 pm 

Evo ti link gde mozes da preuzmes program za izracunavanje i sxe u vezi grejanja-hladjenja http://www.rehau.rs/gradevinarstvo/unut ... nteg.shtml

Profile  

PostPosted: Mon Nov 29, 2010 2:03 pm 

Samo moras nakon instalacije da se i registrujes,a meni to nije poslo za rukom,evo pokusavam zadnjih sat vremena i ne ide!
Vise srece :)

Profile  

PostPosted: Tue Nov 30, 2010 12:53 am 

uradio sam wrote:
hmm..hvala..
ja sam ostavio mesta za 12cm, moj prijatelj je radio sam,pa sam po njemu planirao ,jer mu se pokazalo dovoljno
hidro+folija+5,6cm stiropor+ 6cm kosuljica sa cevima...+plocice... i mislim da idem krugove po 70m..???

sve je to ok u nekoj standardnoj verziji, ako zelis bolje od proseka sto se tice komfora mikroklime koji cm vise stiropora i koji cm vise kosuljice sigurno ce dati doprinos.

U ovakvim radovima vrlo malo vise materijala daje mnogo bolje rezultate kasnije tokom upotrebe od proseka.

Sa debljom kosuljicom moze da se koristi efekat nocne akumulacije kada je jeftinija (elektro) energia pa se time smanjuju operativni troskovi grejanja.

Istovremeno se bolje zahvata zimsko zracenje Sunca kroz velike juzne staklene povrsine, kako je kod tebe odlicno isplanirano.

Ja bih u razmatranje uzeo vezu debljine kosuljice, grejanja i solarnih dobitaka kao element pri odabiru optimalne podne konstrukcije.

Profile  

PostPosted: Tue Nov 30, 2010 1:02 am 

energija wrote:
uradio sam wrote:
hmm..hvala..
ja sam ostavio mesta za 12cm..........

sve je to ok u nekoj minimalistickoj verziji, ako zelis bolje od proseka sto se tice komfora mikroklime koji cm vise stiropora i koji cm vise kosuljice sigurno ce dati doprinos.....

.....Ja bih u razmatranje uzeo vezu debljine kosuljice, grejanja i solarnih dobitaka kao element pri odabiru optimalne podne konstrukcije.

Sta reci.... covek, kao sto si i sam video u njegovoj temi, ima ogranicenu visinu za izradu poda.....a sto se tice ovog razmatranja,pa ti si najkompetentniji ovde-sta bi ti konkretno preporucio u datoj situaciji?

Poznajem coveka koji je radio podno grejanje ovako: na nultu plocu 5 cm staklene vune, najlon, preko armaturna mreza, cini mi se 6mm, OKITEN crevo mislim 3/4 i na to estrih oko 7cm (ako se dobro secam), keramicke plocice. Kotao je sam pravio, potrosnju konkretno ne znam, rekao je da nije velika.

Ima kucu od siporeksa + 5cm staklene vune + cigla 12 cm, drveni prozori sa duplim staklom, prizemlje+sprat = sve ukupna povrsina oko 200m2 (i podrum od nekih 40 m2 gde mu je kotlarnica i solarni spremnik sanitarne vode), s tim da na spratu ima radijatore. Leti sanitarnu vodu greje sa 2 solarna panela - oko 4m2.

Bio sam nekoliko puta kod njega, zimi je uvek toplo, leti zna da bude vrucina, ali covek jednostavno ne zeli da robuje zatvorenom prostoru i drzi otvorena vrata veci deo dana otvorenim osim u visokim popodnevnim vrucinama.

Sve to je u funkciji 21 godinu i problema sa radom nema. Covek je stari SAM-ovac i poznaje dosta materiju oko koje se mi ovde interesujemo. Hocu da kazem da sve moze da funkcionise kada se dobro uradi i prethodno proracuna - cak i sa okitenom a kamoli danasnjim novotarijama.... to je samo moje skromno razmisljanje koje zelim da podelim sa Vama...

Pozdrav drugari :D

Profile  

PostPosted: Tue Nov 30, 2010 2:20 am 

Evo jednog primera planiranog postavljanja cevi:

Image

Profile  

PostPosted: Tue Nov 30, 2010 4:03 am 

tutu-rutu wrote:
Samo moras nakon instalacije da se i registrujes,a meni to nije poslo za rukom,evo pokusavam zadnjih sat vremena i ne ide!
Vise srece :)

Upravo zavrsio proceduru. Instalacija programa traaaaaje, valjda je toliko i dobar nadam se.
hvala za link

Profile  

PostPosted: Tue Nov 30, 2010 4:17 am 

tuturutu wrote:
sta bi ti konkretno preporucio u datoj situaciji?

Hm, tesko pitanje ali bih uzeo u razmatranje varijantu 60mm stirodura, alu krovna folija u mesto najlona 60mm tecni estrih sa vlaknima.

Slazem se sa konstatacijom da i na neki drugi nacin moze da se stigne do istog cilja u uradi sam varijanti, zavisno od raspolozivih resursa a pre svega materijala.

Moj komentar je vise u duhu da ako se moze prakticno izvesti da se ide na koji cm vise izolacije i koji cm vise estriha jer se to radi jednom pa mali dodatni (finansijski i organizacioni) napor kasnije daje trajne pozitivne efekte.

Ono vise kao zelja za nesto vise, kad god se moze.

I ovako kako je zamisljeno isprva je jako dobro resenje i bice odlican komfor.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 31 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]