grba wrote:
Secas se i onog Vidasila sto je ona Vida Popovic dobila Eureku, prodala Amerikancima pa oni to koriste i dan danas.
Znam za VIDASIL i Vidosavu Popovi? odli?no, i tehnologiju je pre 20 godina prodala Kanadi, i od tada Vida radi u Kanadi, ali tu nije mesto za gorepomenutu temu.
Koliko znam, pogon u Leuši?u, a nalazi se blizu turisti?kog mesta Koštuni?i, gde se pravio VIDASIL ve? više od 20 godina stoji zapušten na levoj obali reke ?emernice.
http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2 ... 1103.shtmlSkandali
Vidasil
1987 godine Vidi Popovi? podeljena je zlatna medalja na sajmu inovacija u Ženevi za termoizolacioni material sa imenom VIDASIL, koji može bez štete izdržati do 1500 stepeni celzija. U trenu je postigla nevi?enu slavu, tako u Jugoslaviji tako i vani.Doma?e i strane kompanije su se po?ele interesirati za ovu izomiteljicu i njezin Vidasil, jer material je bio, tako se kaže, revolucionaran.Na kraju je sva prava odkupila, kao ja znam, ljubljanska Avtotehna, koja je nanjušila dobar posao u prozvodnji i prodaji ovog materiala. Ali sve se srušilo, kada se saznalo, da Vidasil sadrži azbest, koji je ve? tada bio zabranjen.Vida Popovi?, koja je prešutjela, da je upotrebila azbest, u trenu je pala u zaborav, kao i njezin VIDASIL
by
potop.ko@slo.net @ 2003-12-29
>>> dopiši...
Posle mnogo godina, u otsustvu bilo kakvih ideja, u Srbiji, proleca 2004, ponovo pricaju o Vidasilu koji je (kao jelte spasonosni izolator) mogao da spase Hilandar od pozara...
by Dragoljub Pokrajac @ 2004-04-29
hey, ja se secam vidasila i uvek sam se pitao sta bi od svega toga, sto ga niko ne spominje.
sad mi jasno
by cika toma @ 2004-12-15
Ispravak:toje bila Vida Pavlovi?
by potop @ 2005-08-06
Ma ne, pravilno je Vida Popovi?
by potop @ 2005-08-06
Vidasil je bio i ostao revolucionaran materijal kojega poznati svjetski brendovi dan-danas prodaju u zemljama tre?ega svijeta gdje malo ko mari za azbest ili uop?e ne mari,naravno Vidasil ide pod drugim imenom,pare se okre?u a mi se samo možemo prisje?ati kako smo dobre licence i naše patente imali ali naja?i smo bili u tome da se individalcima i njihovom radu poseremo na glavu.
by MonteZaro @ 2006-01-23
JESTE NAROCITO JE SRBIJA BILA JAKA U PATENTIMA ALI SE NAZALOST NESECAM NI JEDNOG .
by vracar_81 @ 2007-03-04
"Srpsko" slikarstvo ... tu je spas !
by Milan Cvetic @ 2008-12-06
Ona je inace iz Magnohroma iz Kraljeva.
by vu @ 2009-06-15
Fabrika je bila u Leusicima ispod Ravne Gore i sve je to propalo a Slovenci su pukli ogromnu lovu.
by Dragan Ravnogorac @ 2009-07-01