Stedljive Kuce

It is currently Thu May 17, 2012 1:07 pm

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Welcome
Welcome to stedljivekuce

You are currently viewing our boards as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content, and access many other special features. In addition, registered members also see less advertisements. Registration is fast, simple, and absolutely free, so please, join our community today!

Post new topic Reply to topic  [ 10 posts ] 
Author Message
 Post subject: Potpuno neovisna ku?a
PostPosted: Sat May 08, 2010 9:17 pm 

Potpuno neovisna ku?a

Možda neki misle da je nemogu?e imati potpuno neovisnu ku?u. U svijetu se ve? dvadesetak godina grade objekti s vrlo dobrim izolacijskim svojstvima. Novi moderniji materijali sve više dolaze u naše lokalne prodavaonice gra?evinskog materijala, a da nismo ni svijesni koja im je izvorna namjena. Još uvijek se kod nas prakticira loša vanjska izolacija ku?e pod izgovorom da im je stiropol fasada skupa, da ima vremena itd..

Primjer iz Austrije nam pokazuje da možemo imati velike dobitke ili bolje re?eno smanjiti gubitke u ku?nom prora?unu samo malo ve?om po?etnom investicijom u novogradnji. Neka riješenja su itekako mogu?a i u postoje?im gra?evinama uz pomo? samo malo mašte.

U ?emu je poanta?

Kombinacija solarnih kolektora, velikog spremnika topline, fotonapona i ventiliranja ku?e kroz zagrijani sloj zemlje. Krenimo redom.

Ku?a obitelji Leher iz Straubinga u južnoj Njema?koj ?udo je ekonomi?nosti i uštede. Srce ove energetski neovisne ku?e je golemi spremnik tople vode od ?ak 38 metara kubnih (38 000 litara). Op?e je poznato i kod centralnog grijanja da sistemi s više vode i ve?im spremnicima duže zadržavaju toplinu i iziskuju manje energije na o?uvanje topline.

Južna strana krova u cijelosti je pokrivena solarnim kolektorima površine 88 metara kvadratnih a ujedno zamjenjuje crijep pošto su kolektori položeni direktno na krovne letve i ljepenku, a na samostoje?u nadstrešnicu instalirano je oko 33 kvadrata fotonaponskih panela s vršnim u?inkom 4,5 kW dostatno za rad cirkulacijskih pumpi, rasvijete i Hi Fi tehnike. Ne samo da je dovoljno ve? godišnje proizvede i 4000 kWh viška koje preda u javnu mrežu. S zaradom od proizvedene struje ?e ve? u 15 godina vratiti kredit investiran u nabavku fotonaponskih panela i instalacija. A i brže s najavljenim rastom cijena struje i energenata.

Image

Kroz okolni sloj zemlje proteže se sistem cijevi za ulaz svježeg zraka u ku?u koji se zagrije u sloju zemlje na ugodnih 16 stupnjva i jasno je da ne treba puno dogrijavati, a istrošeni zrak iz ku?e izlazi isto kroz zemljanu masu i u izmjenjiva?u predaje svoju temperaturu ulaznom zraku.

A mogu?e su još dodatne kombinacije u vidu zimskog vrta koji zimi dodatno grije ku?u za ljepoga zimskog dana.

Image

Vise info u attachmentu

Izvor:

hobiportal.com

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Profile  

Post subject: Re: Potpuno neovisna ku?a
PostPosted: Sat May 08, 2010 9:59 pm 

grba wrote:
Kroz okolni sloj zemlje proteže se sistem cijevi za ulaz svježeg zraka u ku?u koji se zagrije u sloju zemlje na ugodnih 16 stupnjva i jasno je da ne treba puno dogrijavati, a istrošeni zrak iz ku?e izlazi isto kroz zemljanu masu i u izmjenjiva?u predaje svoju temperaturu ulaznom zraku.

Istrošeni vazduh iz prostorija (samo kuhinje, kupatila i WC-a) ide prvo u izmenjiva? toplote gde predaje toplotu ulaznom vazduhu i iz izmenjiva?a ustajali, istrošeni i ohla?eni vazduh izlazi direktno napolje u atmosferu, a ne kroz zemljanu masu...... :lol:

Profile  

PostPosted: Sun May 09, 2010 8:25 am 

Quote:
Istrošeni vazduh iz prostorija (samo kuhinje, kupatila i WC-a) ide prvo u izmenjiva? toplote gde predaje toplotu ulaznom vazduhu i iz izmenjiva?a ustajali, istrošeni i ohla?eni vazduh izlazi direktno napolje u atmosferu, a ne kroz zemljanu masu...... :lol:

Mozda se covek malo zbunio kod pisanja, u svakom slucaju obrati paznju na PDF tu je mnogo lepse objasnjeno.

Profile  

PostPosted: Sun May 09, 2010 9:16 am 

Vidite,

što se ti?e te energetski nezavisne pasivne ku?e, ima dve mane:

prva - što je tu umetnut OGROMAN VERTIKALNI metalni rezervoar što znatno poskupljuje izgradnju ku?e i bespotrebno komplikuje postupak postavljanja rezervoara nasred ku?e. A i nepotrebno oduzima stambeni koristan prostor, a još i to da ne omogu?uje ravnomerno grejanje po celoj širini oko rezervoara tj. sva koli?ina toplote se spontano termosifonski koncentriše na vrhu rezervoara i greje se samo uvis, a ne u širinu oko rezervoara (u prizemlju hladnije, a u potkrovlju ili spratu ku?e toplije).
Kao što je lepo Stranger2 spomenuo, dokle ?e metalni rezervoar da ima svoj vek trajanja tj. da izdrži usled polaganog propadanja materijala u smislu korozije?
Zar nije jednostavnije, jeftinije i sigurnije izraditi svuda dobro termoizolovani, izuzev prema gore ka višim nivoima ku?e, betonski hidro nepropusni rezervoar ispod cele površine poda podruma ili prizemlja i odatle spontano svuda ravnomerno po celoj širini ku?e grejanje odozdo na gore?

drugo - što se ti?e fotonaponskih ?elija - vidite tu treba posebna površina na krovu a šta ako nema dovoljno prostora za smeštaj istih na krovu pored predvi?enih kolektora za grejanje vode?
Taj problem je još pre 25 godina veoma originalno rešio pokojni dr. Branko Lalovi?, u ono vreme revolucionarnog pionira za uvo?enje solarne energije uopšte u svetu, a to je da u jednom jedinom ure?aju može istovremeno da pretvara sun?evu energiju u elektri?nu energiju i za grejanje vode (tj. jednim udarcem dve muve istovremeno) i a ure?aj je izradila u ono vreme fabrika mislim NISAL - Niš.

Profile  

PostPosted: Sun May 09, 2010 12:53 pm 

Quote:
Taj problem je još pre 25 godina veoma originalno rešio pokojni Branko Lalovi?, u ono vreme revolucionarnog pionira za uvo?enje solarne energije uopšte u svetu, a to je da u jednom jedinom ure?aju može istovremeno da pretvara sun?evu energiju u elektri?nu energiju i za grejanje vode (tj. jednim udarcem dve muve istovremeno) i a ure?aj je izradila u ono vreme fabrika mislim NISAL - Niš.

Pre desetak godina pozovem ja Nisal iz Nis-a i pitam bas za te panele koje si spomenuo i dobijem odgovor od njihovog sluzbenika bukvalno ovakav:

"Nemamo mi to... To smo razvijali pre rata sa "Slovenci" pa kad smo se rasturili oni su to pokupili sa sobom "Budale".

Doslovno mi je to rekao....
To ti govori o svesti istih. Mi sve napravimo i na kraju sj....mo da izvines. Secas se i onog Vidasila sto je ona Vida Popovic dobila Eureku, prodala Amerikancima pa oni to koriste i dan danas.

Profile  

PostPosted: Sun May 09, 2010 1:21 pm 

grba wrote:
Secas se i onog Vidasila sto je ona Vida Popovic dobila Eureku, prodala Amerikancima pa oni to koriste i dan danas.

Znam za VIDASIL i Vidosavu Popovi? odli?no, i tehnologiju je pre 20 godina prodala Kanadi, i od tada Vida radi u Kanadi, ali tu nije mesto za gorepomenutu temu.

Koliko znam, pogon u Leuši?u, a nalazi se blizu turisti?kog mesta Koštuni?i, gde se pravio VIDASIL ve? više od 20 godina stoji zapušten na levoj obali reke ?emernice.

http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2 ... 1103.shtml

Skandali

Vidasil

1987 godine Vidi Popovi? podeljena je zlatna medalja na sajmu inovacija u Ženevi za termoizolacioni material sa imenom VIDASIL, koji može bez štete izdržati do 1500 stepeni celzija. U trenu je postigla nevi?enu slavu, tako u Jugoslaviji tako i vani.Doma?e i strane kompanije su se po?ele interesirati za ovu izomiteljicu i njezin Vidasil, jer material je bio, tako se kaže, revolucionaran.Na kraju je sva prava odkupila, kao ja znam, ljubljanska Avtotehna, koja je nanjušila dobar posao u prozvodnji i prodaji ovog materiala. Ali sve se srušilo, kada se saznalo, da Vidasil sadrži azbest, koji je ve? tada bio zabranjen.Vida Popovi?, koja je prešutjela, da je upotrebila azbest, u trenu je pala u zaborav, kao i njezin VIDASIL
by potop.ko@slo.net @ 2003-12-29

>>> dopiši...

Posle mnogo godina, u otsustvu bilo kakvih ideja, u Srbiji, proleca 2004, ponovo pricaju o Vidasilu koji je (kao jelte spasonosni izolator) mogao da spase Hilandar od pozara...
by Dragoljub Pokrajac @ 2004-04-29

hey, ja se secam vidasila i uvek sam se pitao sta bi od svega toga, sto ga niko ne spominje.
sad mi jasno
by cika toma @ 2004-12-15

Ispravak:toje bila Vida Pavlovi?
by potop @ 2005-08-06

Ma ne, pravilno je Vida Popovi?
by potop @ 2005-08-06

Vidasil je bio i ostao revolucionaran materijal kojega poznati svjetski brendovi dan-danas prodaju u zemljama tre?ega svijeta gdje malo ko mari za azbest ili uop?e ne mari,naravno Vidasil ide pod drugim imenom,pare se okre?u a mi se samo možemo prisje?ati kako smo dobre licence i naše patente imali ali naja?i smo bili u tome da se individalcima i njihovom radu poseremo na glavu.
by MonteZaro @ 2006-01-23

JESTE NAROCITO JE SRBIJA BILA JAKA U PATENTIMA ALI SE NAZALOST NESECAM NI JEDNOG .
by vracar_81 @ 2007-03-04

"Srpsko" slikarstvo ... tu je spas !
by Milan Cvetic @ 2008-12-06

Ona je inace iz Magnohroma iz Kraljeva.
by vu @ 2009-06-15

Fabrika je bila u Leusicima ispod Ravne Gore i sve je to propalo a Slovenci su pukli ogromnu lovu.
by Dragan Ravnogorac @ 2009-07-01

Profile  

PostPosted: Sun May 09, 2010 5:54 pm 

Quote:
Zar nije jednostavnije, jeftinije i sigurnije izraditi svuda dobro termoizolovani, izuzev prema gore ka višim nivoima ku?e, betonski hidro nepropusni rezervoar ispod cele površine poda podruma ili prizemlja i odatle spontano svuda ravnomerno po celoj širini ku?e grejanje odozdo na gore?

U pasivnim ku?ama gde je o?ekivani mali gubitak toplote kroz ovojnicu zgrade grejanje se obi?no vrši putem automatike koja kontroliše raspodelu grejanja dinami?ki. Stoga je poželjno imati akumulator toplote sa slojevitim punjenjem jer se time omogu?ava produženo vreme pražnjenja, nedeljama pa i mesecima a to su upravo osobine vertikalnih rezervoara vode.

Metalni rezervoari sa stacinarnom vodom imaju o?ekivani radni vek reda 30-50 godina ako su obloženi staklenom oblogom iznutra ili reda 100-nak godina i više ako su od ?elika za to namenjenog.

Hidrocentrale se prave od ?elika i naravno ne korodiraju , ve? decenijama.

Sam akumulator toplote nema ulogu grejnog tela i stoga je obložen termi?kom oblogom.

Varijanta sa betonom je obi?no komplikovanija i skuplja za izradu pogotovu što vertikalni betonski rezervoar treba onda na licu mesta praviti, uklju?ivo i posebne slojeve hidroizolacije.

Horizontalni akumulator toplote ispod poda ku?e ima manji sadržaj energije ukupno što za posledicu ima da bi za isti koli?inski efekat akumulacije morao biti nekoliko puta ve?e zapremine vode od vertikalnog akumulatora.

Stoga vertikalni akumulator toplote po pravilu se odabire kao optimum.

I u kupatilu akumulator tople vode, bojler, se obi?no izvodi kao vertikalni iz istih razloga.

Profile  

PostPosted: Sun May 09, 2010 6:13 pm 

energija wrote:
.... Stoga je poželjno imati akumulator topolte sa slojevitim punjenjem jer se time omogu?ava produženo vreme pražnjenja , nedeljama pa i mesecima a to su upravo osobine vetikalnih rezervoara vode.

Horizontalni akumulator toplote ispod poda ku?e ima manji sadržaj energije ukupno što za posledicu ima da bi za isti koli?inski efekat akumulacije morao biti nekoliko puta ve?e zapremine vode od vertikalnog akumulatora.

Stoga vertikalni akumulator toplote po pravilu se odabire kao opimum.

I u kupatilu akumulator tople vode, bojler, se obi?no izvodi kao vertikalni iz istih razloga.

Moram priznati da to prvi put ?ujem i da mi mnogo toga što sam gore naveo u tvom citatu nije mi baš jasno.

Da li bi mogao da mi malo "prosvetliš"?

Profile  

PostPosted: Sun May 09, 2010 9:55 pm 

Jos jedna jako bitna stvar... Beton pri velikim velikim temperaturama menja svoje osobine i moze da dodje do pucanja. Voda u bojleru u letnjim mesecima moze da dostigne i do skoro 100 stepeni.

Koliko sam ja shvatio bojler kad lezi na stomaku ima mnogo vecu povrsinu izlozenu na gore. Zna se da toplota ima osobinu da se podize i samim tim ako je povrsina veca i isijavanje je vece tj. brze se hladi. Mozda i gresim nisam ja fizicar neki....

Profile  

PostPosted: Mon May 10, 2010 12:08 am 

Voda ima osobinu da sa promenom temperature menja i gustinu.

Time se u jednom rezervoaru stvaraju slojevi, nivoi, vode rasporedjeni po visini a prema gustini.

Iz toga proizlaze 2 fenomena prilikom akumulacije toplote.

Za solarne sisteme je prednost da se izmenjivac toplote postavlja u donji deo rezervoara i time omogucava efikasnije punjenje akumulacije energijom jer je u donjem delu gusca voda.

Drugi efekat je da kolicina toplote direktno zavisi od razlike temperatura unutar rezervoara, ili drugacije receno od efikasnog raslojavanja vode po gustini.

Kako raslojavanje vode postoji samo po vertikali stoga je resenje za odabir oblika rezervoara vertikalni cilindar kojem omogucava najbolje punjenje i najbolje praznjenje.

Po horizontali gustina vode je uvek identicna bio rezervoar sirine 10 cm kao casa ili 1.000 km kao sto je okean.

Golfska struja je siroko poznati fenomen kretanja raslojene vode, kojom se toplota prenosi iz ekvatora u severne krajeve Evrope.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 10 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]