Stedljive Kuce

It is currently Thu May 17, 2012 1:17 pm

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Welcome
Welcome to stedljivekuce

You are currently viewing our boards as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content, and access many other special features. In addition, registered members also see less advertisements. Registration is fast, simple, and absolutely free, so please, join our community today!

Post new topic Reply to topic  [ 125 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Next
Author Message
 Post subject: Siporeks ku?a - projekat "Uradi sam"
PostPosted: Sun Mar 14, 2010 1:02 pm 

Ovo moram da naglasim:

1. Od firme Xella Srbija nisam dobio nikakvu tehni?ku podršku ni u jednom momentu, mada sam ih više puta kontaktirao.
2. Nisam prisustvovao ni jednom Ytong danu gradnje kakvi se, recimo, organizuju u zemljama u okruženju u svrhu pripremanja i upoznavanja investitora sa ytong proizvodnim programom i na?inima primene i obrade materijala.
3. Nijedan jedini put me nije niko obišao, prvenstveno mislim na zaposlene u komercijali firme Xella Srbia, a svrhu davanja saveta i ostalih, po?etniku jako bitnih, uputstava.
4. U više navrata sam ponudio da na moje gradilište dovedu potencijalne investitore kako bi isti mogli da se upoznaju sa prednostima Ytong-a/siporeks materijala i prednostima gradnje sa istim.
5. Nikada mi nisu ponudili ni jedan promo paket, kakvi se nude u zemljama u okruženju.
6. Nikada ih više nisam kontaktirao (Xella Srbija), ve? sam sve nedoumice rešavao sa cenjenim ljudima iz cenjene firme Xella Hrvatska koji su mi uvek izašli u susret sa dobronamernim savetom, i ?ak su mi ponudili da prisustvujem na vikend akciji Dani Ytong gradnje koje se redovno organizuju u Hrvatskoj.

Iz iskustva zaklju?ujem: siporeks je odli?an materijal u eko gradnji, nemojte bežati od njega, ali isto tako se nemojte Xella Srbija obra?ati za pomo? jer istu ne?ete dobiti. ?udi me ovakav njihov stav, s obzirom da u Srbiji vlada opšte uverenje da siporeks zra?i.

Slede?ih par dana ?u da postam slike mog objekta koji sam, naglašavam, sagradio sam i uz pomo? prijatelja, bez ikakvog prethodnog iskustva u gradnji i u kojem živim na vrlo zdrav na?in zajedno sa ?lanovima moje porodice.

Zamoli?u vas ne mi ne za?atavate temu dok ne postavim kompletnu dokumentaciju, tek onda ?u vam biti na raspolaganju za sva vaša eventualna pitanja.

Profile  

Post subject: Re: Siporeks ku?a - projekat "Uradi sam"
PostPosted: Sun Mar 14, 2010 3:49 pm 

Pozdrav za tebe i sve ucesnike novog nam foruma @STEDLJIVEKUCE :D
Cudi me da ce tako ponasaju (XELLA Srbija) ,a toliko se trude na marketingu...c c c ,losa reklama...Ako se ne predomislim,a to se nikada nezna :lol: ,YTONG je blok koji cu koristiti za izgradnju svog novog doma(ako bog da jos ove godine),tako da iscekujem tvoje postove i iskustva!
Veliki pozdrav :)

p.s. nemoj da se stekas sa fotkama :lol: [color=#4040BF][/color]

Profile  

PostPosted: Sun Mar 14, 2010 4:50 pm 

Evo, ja cu jos koliko danas da posaljem pismo Hella-i da ih pitam ukoliko imaju nekog ko bi bio voljan da na forumu odgovara na pitanja clanova. Pa cu im usput predociti i tvoj "problem". Pozdrav i jos jednom dobrodosli za obojicu....

Profile  

PostPosted: Sun Mar 14, 2010 5:02 pm 

I mene ?udi ishod dogadjaja s obzirom da je Xella jedna te ista firma i u HR i u SR, barem bi trebalo da budu isti standardi podrške korisnicima.
Sa nestrpljenjem ?ekamo detaljnija tvoja iskustva, preporuke i mane, budu?im graditeljima kako da najbolje upotrebe ovaj izvanredni materijal po mnogim osobinama.

Pozdrav i dobrodošao :D

Profile  

PostPosted: Tue Mar 16, 2010 5:01 am 

Hvala na podršci...

Last edited by Guest on Tue Mar 16, 2010 5:04 am, edited 1 time in total.

Profile  

PostPosted: Tue Mar 16, 2010 5:03 am 

Specijalno bih se zahvalio komercijalistima iz slede?ih firmi, kao i samim firmama na pomo?i i tehni?kim savetima. Obilazili su me na mom gradilištu kad god sam nešto trebao, imao bilo kakvu nedoumicu oko ugradnje, karakteristika i sli?no, i to im nikad nije predstavljalo problem.
1. Schiedel Srbija - sistem odžaka/dimnjaka koji su mi uštedili preko 500 evra, posebno bih zahvalio g. Sre?ku iz pomenute firme koji mi je uvek bio pri ruci (telefonu).
2. Bramac Srbija - sistem betonskog crepa, posebno g. Saši iz pomenute firme koji mi je priznao lom crepa u transportu i dao popust na fazonske elemente.

Ideja: ku?a je eko orijentisana sa uvažavanjem Feng Shui principa. Dnevni prostor je strogo orijentisan ka jugu i osvetljen je sa sve tri strane. Kupatilo se nalazi u centru ku?e sa samo jednim zidom spolja i iz svih prostorija je jednako daleko i dostupno. Sa severne strane sam izbegavao otvore koliko je to bilo mogu?e i baš zbog zaštite od prodora hladno?e sam na tu stranu pozicionirao garažu. Ulaz u ku?u je sa istoka. Ispred dnevnog prostora se proteže terasa dimenzija 9.5 x 4m celokupno pokrivena i taj krov veli?ine 100 kvm (47 stepeni nagib ka strogom jugu) je osnova za postavljanje budu?e solarne instalacije. Kvadraturu prozora sam ra?unao po obrascu 23% na bruto stambenu površinu, sveukupno 47 kvm svetlog otvora, prozori su ra?eni od 6 komornog "LB" profila (http://www.lb-profile.de/), duplo ostakljeno sa ispunjavanjem plemenitim gasom argonom, preko toga stavljene nagradne roletne tip Al sa ispunom od stirodura (tražio sam tad trostruki izo sa izraelskim ili US stop sol staklima, ali je to pre pet godina bilo u Srbiji ?ista egzotika). Visina plafona je 2.8m, ali ?e se nakon ugradnje ventilacije plafon spustiti za 20 cm ((http://www.junkers.com/de/de/produkte/l ... tar_3.aspx) sistem prinudne ventilacije sa toplotnom pumpom, zato što se naježim kad ljudi otvaraju prozor na kip i tako ga ostave celi dan). Grejanje ?e biti tipa podno (rehau cevi) zbog manjeg utroška energenata, a kotao je tipa karburatorski od 40kW (http://www.buderus.de/Produkte/Produktp ... id=3085738). Nameravam da grejanje na ?vrsta goriva kombinujem sa geosondama i to sa (za po?etak) 4 sonde na dubini od 110-120 metara (http://www.junkers.com/de/de/produkte/w ... umpen.html). Kako je kod nas usluga bušenja preskupa razmišljam da iz US nabavim sopstvenu mašinu i da bušenje sprovedem sam, i da nakon bušenja mašinu otu?im i na taj na?in povratim sredstva. Svi zidovi su zidani sa siporexom d=25 cm, a na spoljne zidove dolazi izolacija od 20-25 cm, sem južnog koji ?e biti izoliran sa izolacijom od 10 cm. Terasa ?e u doglednoj budu?nosti biti celokupno ostakljena, tako?er sa sistemom podnog grejanja i zimi ?e služiti kao zimska bašta, a leti ?e se cela otvarati. Trenutno se dvoumim izme?u više na?ina izoliranja, da li izolaciju izvesti sa nekim od slede?ih materijala: kamena ili prirodna vuna, ili ?ak celuloza (stiropor me sve više odbija zbog efekta kopnenja). Na krovište ide kombinacija izolacije i to 200mm kamene vune, naravno sa svim potrebnim folijama+20 cm stiropora, sa spoljne strane (gledano ka crepu) idu pp folija, vertikalno letvanje, opšivanje sa OSB ivericom d=9mm, srebrna izo folija, vertikalno+horizontalno letvanje, crep. Ti dvostruki kanali se na 1m od vrha krova stapaju u jedan. Na slikama temelja i temeljne plo?e ?ete videti na?in izvo?enja 100%-ne hidroizolacije.
A ovo je idejno rešenje mog objekta:
Image
Image
Image
Image

Profile  

PostPosted: Tue Mar 16, 2010 10:28 am 

Ovo je vise nego dobro i jako dobro objasnjeno sa detaljima , jedva cekamo ostatak.

Profile  

PostPosted: Tue Mar 16, 2010 6:36 pm 

Svaka cast za ideju! Samo nastavi...

Profile  

PostPosted: Wed Mar 17, 2010 1:42 am 

Fin projekat, vidi se da je sa puno paznje pristupljeno razradi ideje.
U kojoj je fazi sada objekat ?

Posto se pominje kotao od 40kW plus toplotna pumpa sa dubinskom sondom a po opisu je kuca odlicnih termickih osobina, nije li to mozda prejak grejni sistem i time finansijski zahtevnija investicija.
Ili se ide na dozu sigurnosti, odnosno mogucnosti izbora grejanja na TP ili kruto gorivo vec prema potrebi i dostupnosti odnosno cenovnim paritetima ?

Ovo bi bilo dobro pojasniti da bi buduci planeri slicnih kuca imali uvid u moguce monovalentne i bivalentne opcije grejanja.

Jos jednom pozdrav, i cekamo sledecu epizodu serijala.

Profile  

PostPosted: Wed Mar 17, 2010 2:38 am 

energija wrote:
Fin projekat, vidi se da je sa puno paznje pristupljeno razradi ideje.
U kojoj je fazi sada objekat ?

Posto se pominje kotao od 40kW plus toplotna pumpa sa dubinskom sondom a po opisu je kuca odlicnih termickih osobina, nije li to mozda prejak grejni sistem i time finansijski zahtevnija investicija.
Ili se ide na dozu sigurnosti, odnosno mogucnosti izbora grejanja na TP ili kruto gorivo vec prema potrebi i dostupnosti odnosno cenovnim paritetima ?

Ovo bi bilo dobro pojasniti da bi buduci planeri slicnih kuca imali uvid u moguce monovalentne i bivalentne opcije grejanja.

Jos jednom pozdrav, i cekamo sledecu epizodu serijala.

Objekat je prinudno useljen i još uvek je 80 % u sivoj fazi.
Kotao, samostalno, je dovoljan da zagreje cca 220kvmstambene površine u objektu sa visinom tavanice od 2.6m, ali kako se iz idejnog rešenja vidi planiram sa gornje strane privredni objekat koji ce se protezati na površini 22 x 5m - u pitanju je multipurpose garaža, prolazna, a na njenom po?etku se nalazi lokal od 5 x 5 metara. Nad tom garažom ce biti još jedna etaža koja ?e biti grejana. ?ak se dvoumim da uradim i podrum ispod garaže ali o tom potom. Odatle pri?a o kombinaciji izvora grejanja koje ?e raditi u sadejstvu sa prinudnom ventilacijom na bazi toplotnog izmenjiva?a. Nije mi cilj da za potrebe ventiliranja objekta spadnem na ono otvaranje kip prozora, a svakako mi nije ni cilj da ?istu toplotnu energiju, bez ikakvih benefita, izbacim na ulicu. Naravno, zbog minorne razlike u cenama pojedina?nih modela (?itaj slabijih od planiranog) uzimam najja?i model u ponudi (cena cca 2300,- EUR-a ili 80% skuplji u odnosu na ekvivalentni po snazi nekog doma?eg proizvo?a?a ili 65% skuplji od jednog Viadrusa), a komfor koriš?enja je neuporediv. A i rezerva snage je i više nego dobrodošla.
Ne znam da li znate šta je to karburatorski kotao, pa ?u ukratko da vam objasnim samo jednu prednost nad klasi?nim kotlovima. Naime ovakav tip se puni na svakih 10 do 12 sati, za razliku od klasi?nih koji se pune na 2 do 4 sata. Još jedna ?injenica vezana za kotao: iskoristivost karburatorskog kotla je iznad 91% (klasi?ni su oko 70%).

Sa slikama ?u nastaviti ?im podignem album na server, a to ?e potrajati, i da iz se?anja povadim sve šta mi se izdešavalo za ovih pet godina moje avanture.
Pozdrav i ?itamo se.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 125 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]